Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş Forumu

KİK Genel Sekreteri Zeyyani:'Türkiye ile KİK ülkeleri arasında ticaret hacmi ve ekonomik işbirliğine teşvik için mevcut mekanizmaların incelenmesini, yatırım fırsatı sunulmasını ve ortak projelerin teşvik edilmesini istiyoruz'.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani, Türkiye ile KİK ülkeleri arasında ticaret hacmi ve ekonomik işbirliğine teşvik için mevcut mekanizmaların incelenmesini istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 'TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu' açılışında konuşan KİK Genel Sekreteri Zeyyani, şunları kaydetti:

'Türkiye ile KİK ülkeleri arasında ticaret hacmi ve ekonomik işbirliğine teşvik için mevcut mekanizmaların incelenmesini, yatırım fırsatı sunulmasını ve ortak projelerin teşvik edilmesini istiyoruz.'

Zeyyani, serbest ticaretin önünde piyasaların açılması ve ticarete yönelik kısıtlamaların azaltılması üzerinde yoğunlaşılarak, güçlü stratejik ortaklık ve ittifakların yapılmasının, dünyanın yaşadığı hızlı değişimler karşısındaki zorluklarla mücadelede etkili bir yol olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Körfez arasındaki ekonomik ilişkilerin somut anlamda gelişim gösterdiğini ifade eden Zeyyani,Türkiye ile KİK ülkeleri arasında 2001 yılında 2 milyar dolar olan ticaret hacminin , 2015 yılında 14 milyar dolara ulaştığına işaret etti.

Körfez ülkelerinin Türkiye'deki yatırımlarının büyük bir kısmının özel sektörde olduğunu aktaran Zeyyani, 2010-2014 arası KİK ülkelerinden Türkiye'ye doğrudan yatırım hacminin 2,8 milyar dolar, KİK ülkelerinde Türkiye'nin inşaat projelerindeki hacminin 40 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Kaynak: AA