Afganistan İçin 'Acil İnsani Yardım' Çağrısı

Afganistan'ın Kunduz şehrinde devam eden çatışmalar nedeniyle çevredeki şehirlere sığınan halkın barınma ve gıda sıkıntısı yaşadığı belirtildi Konya merkezli RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, 'Afganistan'a acil insani yardım' kampanyası başlattı Dernek yetkilisi Selim Doğdu: 'Afganistan'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Tahar'da, kış ayları çok soğuk ve çetin geçiyor. Birçok aile çadır dahi bulamazken, çadırlara yerleşenler bile yaklaşan kış nedeniyle endişe duyuyor'

MUHAMMED ALİ AKMAN - Konya merkezli RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz şehrinde devam eden çatışmalar nedeniyle çevredeki şehirlere sığınan, çadır ve gıda sıkıntısı yaşayan insanlar için 'Afganistan'a acil insani yardım' kampanyası başlattı.

Kampanya hakkında AA muhabirine konuşan RİDA Derneği yöneticilerinden Selim Doğdu, Kunduz kentinde geçen hafta başlayan çatışmaların şiddetlenerek devam ettiğini ve komşu şehirlere sığınanların sayısının giderek arttığını söyledi.

Tahar şehrine 50 binden fazla kişinin sığındığını belirten Doğdu, 'Evlerinden bir anda çıkmak zorunda kalan bu kişiler, Tahar Valiliğinin şehrin girişinde belirlediği bölgeye kurulan çadırlara yerleştiriliyor. Afganistan'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Tahar'da, kış ayları çok soğuk ve çetin geçiyor. Birçok aile çadır dahi bulamazken, çadırlara yerleşenler bile yaklaşan kış nedeniyle endişe duyuyor.' dedi.

Her gün çok sayıda sığınmacının bölgeye gelmeye devam ettiğine ve erzak sıkıntısının giderek büyüdüğüne dikkati çeken Doğdu, RİDA Derneğinin Tahar şehrinde bir yetim ve öğrenci yurdunun olduğunu, bu yurtta kalan öğrencilerin şu an sığınmacıların olduğu bölgede yardım faaliyetlerine katıldığını aktardı.

- 'Türkiye halkından desteklerini bekliyoruz'

Bölgenin coğrafi şartlarının zorluğu ve halkın fakirliği nedeniyle sığınmacılara yeterli yardımın yapılamadığını vurgulayan Doğdu, şöyle devam etti:

'2014 yılında Tahar'da açtığımız yurtta kalan yaklaşık 50 öğrenci ve yetime aynı zamanda eğitim veriyoruz. Sığınmacıların geldiği ilk günden bu yana öğrencilerimiz, yardımların dağıtılması ve çadırların kurulmasına destek verdiler. RİDA Derneği olarak şimdiye kadar 4 bin kumanyayı, çadırların olduğu bölgedeki sığınmacılara dağıttık. Ancak çok daha fazla çadır ve kumanyaya ihtiyaç var. Bir kişinin günlük kumanya bedeli 3 lira. Muharrem ayını yaşadığımız bu mübarek günlerde, Türkiye halkından desteklerini bekliyoruz.'

Doğdu, birçok farklı ülkeye sadece belli günlerde gidip yardım dağıtmak yerine, az sayıda ülkede kalıcı ve uzun süreli çalışmalar yapmayı tercih ettiklerini dile getirerek, 'Dernek olarak çalışma yaptığımız ülkelerde kalıcı ve uzun süreli yardım faaliyetleri yapıyoruz. Bu durum bize, Afganistan'da olduğu gibi herhangi bir acil durumda bölgeye daha hızlı ulaşma ve daha faydalı çalışmalar yapma olanağı sağlıyor.' ifadelerini kullandı.

Tahar Valiliği sözcüsü Sünnetullah Timur da Kunduz'dan gelen sığınmacı sayısının 50 bini geçtiğini, kamplara sığmayan sığınmacıların okullar ve parklara yerleştirildiğini bildirdi.

Yapılan yardımların yeterli olmadığını vurgulayan Timur, yardım kuruluşlarından destek beklediklerini açıkladı.

- Halk su ve ekmek bulmakta zorlanıyor.

Taliban militanlarının, Kunduz kent merkezine geçen hafta saldırmasının ardından çıkan çatışmalar nedeniyle kenti terk eden on binlerce aile, Mezar-ı Şerif kentinin yanı sıra Baglan, Tahar ve Samangan vilayetlerine sığınmaya devam ediyor.

Kentin, Taliban militanları tarafından yeniden ele geçirilmesinin ardından başlatılan NATO destekli operasyonlar sırasında yaşanan şiddetli çatışmalarda, boruların patlaması su kesintisine neden olurken, bölgeyi terk edemeyen halk su ve ekmek bulmakta zorlanıyor.

Taliban, geçen sene de Kunduz'u kısa süreliğine ele geçirmiş, ancak NATO destekli hükümet güçleri kenti birkaç gün içinde geri almıştı.
Kaynak: AA