Avrupa Konseyi'nden İspanya'ya Azınlık Dilleri Eleştirisi

Avrupa Konseyi, İspanya'da bölgesel ve azınlık dillerin kullanımında önemli sorunlar yaşandığını bildirdi.

Avrupa Konseyi, İspanya'da bölgesel ve azınlık dillerin kullanımında önemli sorunlar yaşandığına işaret etti.

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Konsey'in Bakanlar Komitesi'nin, Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Şartı'nın İspanya'da uygulanması konusunda rapor yayımladığı belirtildi.

Rapora göre, İspanya'da bölgesel diller, bazı kamu kurumlarında ve kamu hizmetlerinde, özellikle sağlık hizmetlerinden yararlanırken, bu hizmetlerin alındığı yerlerde bu dilleri bilen personel olmadığı için kullanılamıyor.

Özerk toplulukların çoğunda, yazılı ve görsel medyada bu dillerin yer alması konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği ifade edilen raporda, özerk topluluklar arasında da eğitim ve görsel medya konularında daha fazla işbirliği yapılması çağrısında bulunuldu.

Bask dilinin öğretilmesi konusunda Bask bölgesi ve Navarra'da olumlu eğilim bulunduğu kaydedilen raporda, Bask Özerk Bölgesi'nde bu dile hakim personelin az olmasının adalet, emniyet, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında sorunlara neden olduğu belirtildi.

Galiçya'da Galiçyacanın öğretilmesindeki düşüşün endişe verici olduğuna işaret edilen raporda, üstelik yürürlükteki yasal düzenlemenin Galiçyacanın eğitimde kullanılmasını yüzde 50 ile sınırlandırdığına dikkati çekildi.

Kaynak: AA