TİKA'dan Tacikistan'a Sismik Algılayıcı Temini

Yılda ortalama 56 bin depremin yaşandığı Tacikistan'daki bilim akademisine 3 takım sismik algılayıcı temin edildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tacikistan Cumhuriyeti Bilim Akademisi Jeoloji, Depreme Dayanıklı İnşaat ve Sismoloji Enstitüsü’ne deprem ölçüm cihazı desteğinde bulundu.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, enstitünün, modern, bilimsel ve teknik gereksinimlerini karşılamak ve sismoloji veri alışverişinin çağdaş koşullarda gerçekleştirilebilmesi için enstitüye gerekli olan 3 takım sismik algılayıcı temin edildiği belirtildi.

Cihazların, Tacikistan'ın deprem kuşağı içerisinde olduğu için sismik istasyonların günümüz şartlarına uygun teçhizatla donatılmasının afet planlaması, sismik risklerin öngörülebilir olması ve deprem etkilerinin azaltılması bakımından faydalı olacağı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

'TİKA Duşanbe Program Ofisinde, enstitü yetkililerine bir törenle teslim edilen 3 takım sismik algılayıcı Rogun, Nurobod ve Tavildara şehirlerine kurulacak. Sismik algılayıcılar özellikle birinci derece deprem bölgesi olan Rogun şehrine kurulması planlanan barajın yapım güvenliği ve baraj dolumu esnasındaki sismik hareketliliği ölçme amacıyla kullanılacak.

Enstitü yetkilileri, yapılan teknik yardımdan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, Türkiye’den deprem uzmanlarıyla da ortak çalışmalara devam etmeyi arzuladıklarını ifade etti.'

- Yılda 5-6 bin deprem yaşanıyor

Genellikle dağlık bir coğrafyaya sahip olan Tacikistan, şiddetli depremlerin yaşandığı geniş deprem kuşaklarının üzerinde yer alıyor. Tacikistan’da yılda ortalama 3 ila 8 şiddetinde 5-6 bin deprem yaşanıyor. Yakın tarihte de ülkenin doğusunda bulunan Dağlık Badahşan Bölgesi’nde meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 500’den fazla ev hasar görürken birçok insan da yaralanmıştı.
Kaynak: AA