Usta Karikatüristler Öğrencilerle Söyleşti

Özellikle gençler ağırlıklı olmak üzere, Türkiye’de yüz binlerce hayran ve takipçi kitlesi bulunan mizah dergisi Leman’ın usta çizerleri Güneri İçoğlu ve İpek Özsüslü, Erkan Koleji öğrencileriyle söyleşip, karikatürlerini imzaladı. ?Adana’da eğitim alanındaki yenilikçi uygulamalarıyla öne çıkan Erkan Koleji, öğrencilerini ders başarılarının yanı sıra günlük yaşamda daha sosyal bireyler olarak yetiştirmek amacıyla düzenlediği etkinliklere mizahı da ekledi. ?Ünlü mizah dergisi Leman’ın ünlü çizerleri Güneri İçoğlu ve İpek Özsüslü, Erkan Koleji Kampüsüne konuk olup, öğrencilere çizgilerle hem güldüren hem de düşündüren karikatür sanatının insanlık üzerindeki önemini anlattı. Etkinlikte İpek Özsüslü büyük ilgi uyandıran karikatür albümü Simenor’u, Güneri İçoğlu da Leman’da yayınlanan karikatürlerini imzaladı. Türkiye’nin ünlü karikatüristleriyle tanışma ve sohbet etme imkanı bulan Erkan Koleji öğrencileri, ustaların esprileriyle kahkahaya doydu.

Usta Karikatüristler Öğrencilerle Söyleşti
“VAMPİR GİBİ YAŞIYORUZ!”

Karikatür kariyerinde 36 yılı geride bıraktığını söyleyen Güneri İçoğlu, esprinin nerede, ne zaman geleceği bilinmediği için bir an olsun defteri ve kalemini yanından ayırmadığını belirtti.

Karikatürde konsantrasyonun önemli olduğunu vurgulayan Güneri İçoğlu, “Çizeceğim konuların üzerinde daha rahat kafa yormak için çoğunlukla gece çalışırım. Adeta vampir gibi yaşıyorum! Sabahın 5’ine kadar çizim yapıp, gündüz de uyuyorum” dedi.

?Leman’da “İpeksi Dokunuşlar” köşesinde çizgilerini sürdüren Güneri İçoğlu, karikatürün kurallarını da Erkanlı öğrencilerle paylaştı. Karikatürün daha çok güncel olayların mizahi yansıması olduğunu vurgulayan Güneri İçoğlu, “Karikatürün iki kuralı var; önce espriyi bulmak, sonra çizmek. Türkiye’de gündem çok hızlı değiştiği için karikatürist yetişemiyor. O yüzden hep geriden geliyoruz” diye konuştu.

“KADIN KARİKATÜRİSTLERE GÜÇ VERİN”

İpek Özsoylu ise karikatürün daha çok sevilmesi için düzenlenen etkinliklere katılıp, öğrencilerle buluşmasının kendisine büyük heyecan verdiğini belirtti.

Mizah camiasında kadın çizerlerin komik olmadığının dillendirildiğini, “torpilli” sözünün kulaktan kulağa fısıldandığından yakınan İpek Özsoylu, bunun doğru olmadığını savundu. İpek Özsoylu, öğrencilerin az sayıdaki kadın karikatüristlerine güç vermesini istedi.?İpek Özsoylu, çizim yapmak için gazeteler, televizyonlar, dergiler, sosyal medya başta olmak üzere her kaynaktan yararlandıklarını ve farklı görüşleri kendi süzgeçlerinden geçirip, yorumladıktan sonra, zihinlerinde olgunlaşan espriyle birlikte eserin ortaya çıktığını anlattı. ?Etkinliğin devamında mizah ustaları, Erkanlı öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Daha sonra İpek Özsüslü, karikatür albümü Simenor’u, Güneri İçoğlu de Leman’da yayınlanan karikatürlerini imzaladı. Erkan Koleji öğrencileri, etkinlik anısına İpek Özsüslü ve Güneri İçoğlu’na plaket ve teşekkür belgesi sundu.
Kaynak: İHA