Öğrencilerin Başarısı İçin 3 Faktör

Gökkuşağı Koleji Kurucusu Abdülkadir Gayretli, 28 Eylül’de ders başı yapan 18 milyon öğrencinin eğitim hayatlarında başarılı olabilmeleri için üç önemli faktöre dikkat çekti. Gayretli; öğretmen, aile ve okulun birlikte hareket ederek öğrenciyi motive etmeleri gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin Başarısı İçin 3 Faktör
Türkiye genelinde ilkokul, ortaokul ve liseye giden 18 milyonu aşkın öğrenci için ders zilinin çalması beraber 3 aylık yaz tatili sona erdi. Öğrencilerin yeni döneme daha kolay adapte olabilmeleri için öğretmen, aile ve okul faktörlerinin önemine dikkat çeken Gökkuşağı Koleji Kurucusu ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Öğretmen, aile ve okul faktörleri güzel bir şekilde tamamlandığı takdirde yapılamayacak hiçbir şey yok” dedi.

Başarıya giden yolda öğretmene düşen görevlere de vurgu yapan Abdülkadir Gayretli, “Öğretmenler; öğrencilerini motive etmeli, ders içeriklerini video ve slayt gibi araç gereçleri kullanarak göstermeli, öğrenmede kalıcı olan ‘örnekleme’ metodu kullanılmalı. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki öğretmenler de emekli olarak okulları bilgisayar ve diğer elektronik cihazları çok pratik şekilde kullanabilen genç öğretmenlere bırakmalı. Ayrıca dersi müfettişe ya da çeşitli denetim mekanizmalarına değil, öğrenciye yönelik hazırlamalılar. Artık hem kolejlerdeki hem de devlet okullarındaki öğrenci sayıları oldukça düştü. Öğretmenler en fazla 30 kişilik bir öğrenci kitlesine hitap ediyorlar. Bakanımız Nabi Avcı’nın gayretleriyle Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci sayılarını her geçen gün düşürüyor. Bu da kaliteyi arttırıyor” dedi.

VELİLERE DÜŞEN GÖREVLER

Öğrencilerin başarısı için velilerin bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Abdülkadir Gayretli, “Veliler, öğrencileri yarış atı olarak görmemeli. Kendi öğrencisinin psikolojik yapısını, isteklerini ve kabiliyetlerini göz önünde tutarak hareket etmeliler. Bunun olmaması hayal kırıklığı yaşatır. Bu nedenle aileler, çocuklarını yetenek ve isteklerine en uygun şekilde yönlendirmeliler” dedi.

KASIM’DAKİ TEOG’A DİKKAT

Kasım ayında yaklaşan TEOG sınavının önemini vurgulayan Abdülkadir Gayretli, “Bundan sonraki dönemde öğrencilerimizi zor bir dönem bekliyor. 3 buçuk aylık bir tatilin sonunda kısa zamanda adapte olarak başarı elde etmeleri biraz zor görünüyor. Bu nedenle öğrencilerin aile desteğiyle birlikte sistemli şekilde adapte olarak çalışmaları gerekiyor. Biz öğrencilerimize ders çalışırken başka hiçbir şeyle meşgul olmamaları tavsiyesinde bulunuyoruz. Telefon, televizyon ve bilgisayarla ilişkilerini keserek dersleriyle baş başa kalsınlar. Telefonla ilgilenerek 5 saat çalışmalarındansa sadece derse konsantre şekilde 1 saat çalışmaları daha verimli olacaktır. Önemli olan çok değil, az ve öz çalışmak” diye konuştu.

ULUSLARARASI SİSTEMLER DİKKAT ÇEKİYOR

Eğitimde Cambridge International School ve IB (Uluslararası Bakalorya) sistemlerinin önemine dikkat çeken Abdülkadir Gayretli, “Gökkuşağı Koleji olarak Cambridge International School ve IB (Uluslararası Bakalorya) eğitim sistemlerini uyguluyoruz. Bu sayede öğrencilerimize daha kaliteli bir eğitim vermeyi hedefliyoruz. Öğrenciler yıllardır öğrenemediği İngilizceyi bu uluslararası sistemlerle 6-8 ay içerisinde öğreniyor. Milli Eğitim’in de bu sistemlere geçmesi eğitimde kalitenin çıtasını çok daha yukarıya taşır” dedi.

Kaynak: İHA