'Her Şehidimize Karşılık Bir HDP Milletvekili İndirilmeli' Diyen Profesöre Takipsizlik

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Her şehidimize karşılık bir HDP milletvekili indirilmeli” iletisini paylaşan Prof. Ahmet Atilla Şentürk hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Kararda ‘indirilmeli’ ifadesinin öldürmek anlamına gelmediği belirtildi.

Son günlerde artan terör olaylarıyla gelen şehit haberlerinin ardından Prof. Dr. Ahmet Atilla Şentürk, kendisine ait sosyal medya hesabından "Bu iş böyle olmaz. Her şehidimize karşılık bir HDP milletvekili indirilmeli" mesajını paylaştı. Tepkilere yol açan paylaşımın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin şikayeti üzerine Şentürk hakkında soruşturma başlatıldı. Basın savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak, takipsizlik kararı verildi.

Soruşturma kapsamında Selçuk’un alınan ifadesine de değinilen takipsizlik kararında, Selçuk’un suçlamaları reddettiği aktarıldı. Selçuk’un ifadesinde, “Yazımda suç teşkil edecek herhangi bir ibare söz konusu değildir. İfadelerim art niyetle yorumlanıp farklı bir boyuta çekilmiştir. Fikirlerimin arkasındayım” dediği yer aldı.

Takipsizlik kararında ‘indirmek’ kelimesinin karşılığının ‘TDK’ya göre yüksek bir yerden daha alçak bir yere almak, aşağı getirmek olduğu’ belirtildi. Kararda, şüphelinin indirmek sözcüğünü öldürmek anlamında değil inmesini sağlamak anlamında kullandığı ve bu sözcüğü anlamını bilmeyerek değil bilinçli bir edebiyat akademisyeni olarak kullandığının anlaşıldığı aktarıldı.
Kaynak: İHA