HDP Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Belediye başkanlarımızın tutuklanmasıyla beraber bu siyasi soykırım operasyonlarının yeni bir aşamaya geçtiğini rahatlıkla ifade edebiliriz" dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, son dönemdeki gelişmelerin Türkiye'nin demokratik geleceğiyle ilgili kaygı uyandırdığını öne sürerek, "Bütün bunlara ek olarak da özellikle HDP'yi tamamen tasfiye etmeyi amaçlayan siyasi soykırım operasyonları da maalesef AKP hükümeti tarafından siyasi bir kararla bütün hızıyla devam ettiriliyor" iddiasında bulundu.

Son olarak bazı belediye başkanlarının tutuklanmasını bu kapsamda değerlendirdiklerini ifade eden Baluken, bugüne kadar yapılan bu operasyonlarda bin 464 HDP'li ya da DBP'linin gözaltına alındığını, bunlardan 220 kişinin ise tutuklandığını aktardı.

Baluken, "Özellikle belediye başkanlarımızın tutuklanmasıyla beraber bu siyasi soykırım operasyonlarının yeni bir aşamaya geçtiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Toplumsal alana müdahale eden sivil darbe anlayışı, belli ki bir üst faşizm aşamasına artık hızla geçiyor. Çok kaygı verici bir gelişme" ifadesini kullandı.

Söz konusu belediye başkanlarının "vatanın ve milletin birliğini ve bütünlüğünü tehdit etmekle" ve "anayasal düzeni bozmakla" suçlandıklarını hatırlatan Baluken, "Eğer bir soruşturma süreci yürütülecekse bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yürütülmesi gerektiğini" savundu.

Baluken, "(Çamur at izi kalsın) şeklinde bir itibarsızlaştırma operasyonunun, bugün siyasi soykırım operasyonuna dönüştüğü son derece vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu siyasi soykırım operasyonlarıyla sonuç almaları mümkün değildir. Ne belediye başkanlarımıza ve seçilmiş temsilcilerimize, ne de halkımıza diz çöktürmeleri, boyun eğdirmeleri mümkün değildir" diye konuştu.

Çözüm Süreci'ne geri dönülmesi gerektiğini söyleyen Baluken, "İçerideki kamuoyunda, bu savaş ve tasfiye konseptine karşı büyük bir tepki var. Bütün toplumda büyük bir tepki var. En son asker ve polis cenazelerine kadar sirayet eden toplumsal tepkiyi AKP'nin doğru okuması gerektiği kanaatindeyiz. Dış kamuoyunda büyük bir tepki var" dedi.

-"İfade ettikleri şeylerin tamamına katılıyoruz"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, milletvekillerine bakanlık teklifi yapacağı şeklindeki sözlerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Sayın Davutoğlu, hala kendisinin yetkili ve etkili bir lider olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Geçen iki üç haftalık süre içerisinde bütün söylemleri 24 saat geçmeden Cumhurbaşkanı tarafından boşa çıkarılmış birinin yetkisi ve etkisiyle ilgili kamuoyunda oluşmuş bir kanaat var. Şimdi bu kanaati geriye çevirmek için kendisini çok yetkili ve etkili bir pozisyonda göstermek için bu şekilde yapay gündemler yaratıyor" ifadesini kullandı.

Şehit yüzbaşı Ali Alkan'ın ağabeyi yarbay Mehmet Alkan'ın cenazedeki tepkisine ilişkin yapılan bir takım eleştirilerle ilgili düşüncesinin sorulması üzerine ise Baluken, şu yanıtı verdi:

"Çok gayrı ahlaki bir yaklaşım. Kendi birinci derecedeki yakınını kaybetmiş bir yarbayın, en insani refleksini bile bir bölünme unsuru olarak ele alan bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Artık toplumun her kesimindeki kutuplaştırma ve düşmanlaştırma anlayışının asker ve polis cenazelerine kadar sirayet edilmesiyle ilgili vahim bir durumla karşı karşıyayız. Bunun anlaşılır hiçbir yönü yoktur. Oradaki insanın yüreğinde hissettiği acıya dair tek bir empati kurmayan, hiçbir duygu kırıntısını hissetmeyen insanların başlatmış olduğu linç girişimi utanç vericidir.

Klavye başında oturup AKP Genel Merkezi'nden maaş alan ucuz kahramanların anlayamayacakları bir pozisyonda bulunuyor. Savaş gerçekliğini kardeşini yitirerek, en derin şekilde iliklerine kadar hissediyor. Bundan daha doğal, bundan daha insani bir yaklaşım olabilir mi? İfade ettikleri şeylerin tamamına katılıyoruz. Bütün toplum katılıyor. Ne oldu da her gün onlarca gencin cenazesi kalkmaya başladı? Bunu soruyor. Tam da işte belirttiğimiz husus bu."

HDP'deki iki dönem kuralıyla ilgili bir soru üzerine Baluken, önceliklerinin seçim değil, barışın nasıl tesis edileceği olduğunu söyledi.

"Partinize MGK'da temsili olmayan ve icra gücü düşük bakanlıkların verileceği haberleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu ise Baluken, "Bize iletilmiş bu konuda hiçbir şey yok. Basında yazılıp çizilenler üzerinden de bir polemik konusu olarak değerlendirmek istemiyoruz" diye yanıtladı.

Kaynak: AA