Muğla Turist Sayısında Arayı Kapatıyor

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip ili olan Muğla'ya bu yılın Ocak-Temmuz döneminde gelen turist sayısı 1 milyon 653 bine ulaştı.

Bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel zenginliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan, 250 bin yatak kapasitesi bulunan Muğla, ziyaretçilerine güzel bir tatil yapma olanağı sağlıyor.

Tatil için Muğla ve ilçelerini tercih eden turistlerden bazıları, Gökova Körfezi, İngiliz Limanı, Çökertme, Göcek, Marmaris, Fethiye, Ölüdeniz, Kızılada, Datça ve Hisarönü koylarını kapsayan mavi yolculuğa çıkmayı tercih ederken, heyecan yaşamak isteyenler ise dalış, rüzgar sörfü ve paraşütle atlama gibi sporlara yöneliyor.

Muğla Valisi Amir Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ve doğal güzellikleriyle kültürel özellikleri bünyesinde barındıran Muğla'nın, turizm açısından önemli bir kent olduğunu söyledi.

Çiçek, Muğla'nın sahip olduğu güzelliklerle yıl boyunca turist ağırlayabilecek potansiyeli bulunduğunu ifade etti. Muğla'yı ziyaret eden turistlerin girişlerini 9 gümrük kapısı ve 2 havaalanından takip ettiklerini belirten Çiçek, bölgede turizm sezonunun yoğun şekilde devam ettiğini, Muğla'nın sadece deniz, kum ve güneş üçgeninden ibaret olmadığını kaydetti.

Valilik ve diğer paydaşlarla kentte yürütülen alternatif turizm çalışmalarla bölgede 12 ay turizm yapmak istediklerini ifade eden Çiçek, Muğla ve ilçelerine gelen yerli ve yabancı turist sayısının her geçen yıl daha fazla olması için çalıştıklarını dile getirdi.

- "1 milyon 653 bin turist geldi"

Geçen yıl turizmde son 10 senenin en iyi performansını yakaladıklarını ifade eden Çiçek, 2014 yılının Ocak-Temmuz döneminde kente 1 milyon 745 bin 989 turist geldiğini kaydetti.

Vali Çiçek, şöyle konuştu:

"Bölgemize bu yıl temmuz ayı itibarıyla 1 milyon 653 bin turist geldi. Bu rakama göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında bir düşüş var. Umuyorum ki sezon sonunda geçen yıl ki rakamlara ulaşmış oluruz. Şu anda bölgemizdeki bütün işletmeler yoğun bir mesai harcıyor ve yoğun olarak turist ağırlıyor. Yani bölgemize havadan, denizden, karadan giriş yapan yerli ve yabancı turist sayısının her yıl artması isteğimizdir."

- "Sezon iyi gidiyor"

Vali Çiçek, 2 ay önce kötü başlayan turizm sezonunun özellikle Ramazan Bayramı'ndan sonra hareketlendiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Ramazan Bayramı'ndan sonra Muğla ve ilçelerindeki turistik tesislerden yararlanan yerli ve yabancı turist sayısı arttı. İnşallah sezon sonunda da beklediğimiz sonucu alırız. Doğanın Muğla'ya bahşettiği bu nimetleri insanlık hizmetine en iyi şekilde sunmak için çaba gösteriyoruz. Bununla hem bölgemizin hem ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz."

Çiçek, sezon başlangıcındaki yüzde 10'lar seviyesindeki düşüşün yüzde 5'lere gerilediğinin altını çizdi.

Bölgeye gelen turist sayısının her geçen gün arttığını belirten Vali Çiçek, "Muğla ve ilçelerindeki turist sayısının artmasıyla geçen yıla göre yaşanan düşüş de azalacaktır. Turizm sektörü temsilcileriyle yaptığım görüşmelerde kapasitelerinin eylül ayı sonuna kadar dolu olduğunu söylediler. Yoğunluğun eylül sonrasında da devam etmesi halinde bölgede büyük bir toparlanma yaşanacağını anlattılar" dedi.

- "Alternatif turizm olanakları turist sayısını artırır"

Vali Çiçek, Muğla'nın, alternatif sportif faaliyetleriyle de ziyaretçilerin vazgeçilmezi haline gelebileceğini bildirdi.

Bölgede yamaç paraşütü, rüzgar sörfü, rafting, kano gibi adrenalin spor faaliyetleri yapıldığını belirten Çiçek, bu faaliyetlerin geliştirilmesiyle bölgeye gelen ziyaretçi sayısının daha da artırılabileceğini söyledi.

Fethiye'nin yılın her ayında yamaç paraşütü yapılan önemli yerlerden olduğunun altını çizen Çiçek, "Geçen yıl yaklaşık 90 bin kişi buradan atlayış gerçekleştirdi. Bu yıl inşallah 100 bini geçecek. Biz bölgemizdeki bu tür faaliyetlerle profilimizi genişletip turist sayısını artırabiliriz" dedi.

Kaynak: AA