Kuzey Irak'taki 'Başkanlık Krizi'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), Adalet Bakanlığı Komisyonu "yasal olarak" Mesut Barzani'nin görev süresini yeni bir seçime kadar uzatsa da siyasi tartışmalar devam ediyor.

Bölgedeki tüm siyasi partiler, Barzani'nin talebi üzerine "başkanlık krizini" görüşmek için bugün basına kapalı toplantıda bir araya gelecek. Başbakan ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin de katılacağı toplantıda partiler, krizden çıkış yolu arayacak. KDP, başkanlık meselesinde Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına şartlı yaklaşan Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve İslami Toplum Partisi'ni (Komel İslam) ikna etmeye çalışacak.

Öte yandan KYB, Goran ve Komel İslam'ın çağrısı üzerine IKBY Parlamentosu yarın olağanüstü toplanarak, konuyu ele alacak. Ancak KDP, oturumu boykot edeceğini ve katılmayacağını bildirdi. Bugünkü toplantıda kriz çözülürse parlamentodaki oturum iptal edilecek.

Siyasi hareketliliğin hızlandığı bölgede başkanlık krizinde muhalif kanadı temsil eden Goran Hareketi Lideri Noşirvan Mustafa, Erbil'de Mesut Barzani ile görüşecek. Krizi çözmek için ara bulucu rolünü üstlenen Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum da Barzani'yle bir araya gelecek.

Masum, dün Süleymaniye'de eski Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani ile Noşirvan Mustafa'yla görüşmüştü.

Kaynak: AA