'Kağıthane'de Park Ve Meydanlar Yenilenebilir Enerji Ürünleriyle Donatıldı'

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, park ve meydanlarda aydınlatma amacıyla rüzgar ve güneş enerjisini kullandıklarını belirterek, 2 parkta başlattıkları bu çalışmayı, faydasını görünce diğer alanlarda da uyguladıklarını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kılıç, ilçenin meydan aydınlatmasını, üzerinde hem solar panel hem rüzgar türbini bulunan "yenilenebilir enerji panelleri" kullanarak sağladıklarını kaydetti.

Park ve meydanlarda rüzgar enerjisini ve solar enerjiyi kullandıklarını dile getiren Kılıç, iki parkta başlattıkları bu çalışmanın faydasını görünce ilçedeki uygulama alanlarının sayısını 6'ya çıkardıklarını ifade etti.

"Güneş ve rüzgar enerjisinin faydalı bir çalışma olduğunu görünce çalışmalarımızı İstanbul Kalkınma Ajansı ile genişlettik" diyen Kılıç, 4 mahallede yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini, yenilenebilir enerji panellerinin sayısını artırmayı düşündüklerini dile getirdi.

Bu sistemin maliyetini ürettiği elektrikle 2-2,5 yılda karşıladığını ve yüksek bir başlangıç maliyetine sahip olmadığını vurgulayan Kılıç, "EPDK'nın yasal altyapı düzenlemeleri tamamlanınca yenilenebilir enerji açısından bu tarz şeyler daha kolay yapılabilir hale geldi. İnsanların önü ve ufku açıldı. Bunların birçoğunun yapılabilir olduğunu Anadolu'da görüyoruz. Örneğin bir girişimci atıklarını kullanarak tüm enerjisini buradan temin ediyor. Atıkları bertaraf etmek için de herhangi bir yük altına girmiyor."

- Kağıthane'nin yapı stokunun yüzde 40'ı yenilendi

Fazlı Kılıç, ilçe olarak çok yoğun bir dönüşüm faaliyeti içinde olduklarını belirterek, "Kağıthane'de 3 bin tane inşaat var. Eski yapılar tamamen değişiyor. Yüzde 40 yapı stoku yenilendi. Yapı stoku yenilenirken de enerji tasarrufu sağlayacak projeler hazırlanıyor" dedi.

Binaların daha önceleri çoğunlukla ısı yalıtım malzemesi kullanılmadan inşa edildiğini, ancak bunun artık yavaş yavaş değişmeye başladığını anlatan Kılıç, yenilenen binalarda enerji tasarrufu sağlanması amacıyla modern teknikler ve yalıtım malzemeleri kullanıldığını kaydetti.

Kılıç, Kağıthane'de üretilen projelerin çoğunun çevre duyarlılığına sahip ve ısı yalıtımının kullanıldığı projeler olduğunu vurgulayarak, ilçede, Avrupa ve dünyada yarışmaya katılan projeler bulunduğunu, bunların hem enerji tasarrufu sağladığını hem de çevreye olumsuz etkileri olmadığını dile getirdi.

Bu hızlı süreci Kağıthane ve Istanbul olarak yakaladıklarını ifade eden Kılıç, "Önemli olan yasal altyapıların oluşması" dedi.

Fazlı Kılıç, "Binalara, ısı yalıtımıyla ilgili projelerini sunmadan ruhsatlarını vermiyoruz. Çatılarda solar enerji üretim projeleri münferit olarak geliyor, ama yeterli değil. Yeni olan yapılarda, 'nasıl daha kaliteli yapabilirim? Nasıl daha çok enerji tasarrufu yapabilirim?' düşüncesiyle dünyada olan tüm gelişmeler takip edilecek şekilde projeler üretiliyor. Kağıthane'de bu anlamda önemli bir değişiklik oldu" diye konuştu.

Kaynak: AA