Dinar'da Tıbbı Ve Aromatik Bitki Ekimi Yapılacak

Dinar'da proje kapsamında, tıbbı ve aromatik bitki ekiminin gerçekleşŸtirileceğŸi bildirildi.

Dinar'da Tıbbı Ve Aromatik Bitki Ekimi Yapılacak
Afyon Kocatepe ǜniversitesi (AKǜ) ile Dinar KaymakamlığŸı'nın ortaklaşŸa gerçekleşŸtireceğŸi projenin ilk ön görüşŸmesi AKǜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ın makamında gerçekleşŸtirildi.

Rektör Solak ile Dinar Kaymakamı Mustafa şžahin'in katılımıyla gerçekleşŸtirilen toplantıda, Dinar ilçesinde öngörülen alanlara 2015-2016 döneminde lavanta ve alt türlerindeki aromatik bitkilerin ekilmesi ve projeyle ilgili detaylar görüşŸüldü.

Rektör Solak, yaptığŸı açıklamada, görüşŸme ile ilgili olarak Türkiye'de endemik nitelikli bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması hususunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraşŸtırma Kurumu (TǜBİTAK) Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) alınan kararlar kapsamında AKǜ yönetimi olarak diğŸer kurum ve kuruluşŸlarla işŸbirliğŸi içinde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda projeler gelişŸtirdiklerini belirtti.

Türkiye'nin endemik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğŸunu ifade eden Solak, "Lavanta bitkisinin 2 mililitresi 40 dolar, 25 mililitre lavanta uçucu, yoğŸunlaşŸtırılmışŸ yağŸ, neredeyse 1 ton mermere eşŸit fiyatta. Yükte hafif paha da ağŸır. Fransa sadece lavantadan yılda 200 milyon avrodan fazla gelir sağŸlıyor. ǜlkemiz bu tür bitkilerin cenneti" ifadelerini kullandı.

Solak, projede AKǜ'de görev yapan alanında uzman öğŸretim üyelerinin görev alacağŸını belirterek, amaçlarının tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğŸunu kaydetti.

Kaynak: AA