ABD Başkanı Obama'nın Etiyopya Ziyareti

ABD Başkanı Barack Obama, Doğu Afrika ziyareti kapsamında Kenya'dan sonra yarın akşam saatlerinde Etiyopya'ya gelecek.

Obama, bu ziyaretiyle görevdeyken Etiyopya'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak. Daha önce eski ABD başkanlarından Jimmy Carter, Bill Clinton ve George Bush Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Etiyopya'yı ziyaret etmişlerdi.

ABD Başkanı Obama ise 2006 yılında senatörken Addis Ababa'yı ziyaret etmişti.

Öte yandan, 44 ABD başkanından sadece Obama'nın görevi başındayken Etiyopya'yı ziyaret edecek olması, ülkede sevinç ve heyecana yol açtı.

- Obama'nın temasları

ABD Başkanı Obama iki günlük resmi ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome ve Başbakan Hailemariam Dessalegn ile bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, ziyarette öncelikle ekonomik işbirliği ve bölgesel güvenlik konuları ele alınacak.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Etiyopya ziyaretinde masaya yatırılacak bir diğer konunun ise Somali merkezli Eş Şebab örgütü ile mücadele olduğu aktarıldı.

ABD ile Etiyopya Eş Şebab'a karşı mücadelede stratejik iş birliği yürütüyor. İki ülke, bu örgüte yönelik istihbarat ve askeri koordinasyon içerisinde bulunuyor.

Obama'nın ayrıca başkent Addis Ababa'da bulunan Afrika Birliği Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, Afrika Birliği Komisyon Başkanı Dr. NkosazanaDlamini-Zuma ile de görüşeceği ve burada konuşma yapacağı belirtiliyor. Obama başkanlığındaki ABD heyeti ile Afrika Birliği arasında daha çok ekonomi ve güvenlik konularını kapsayan yeni stratejik işbirliği imkanlarının masaya yatırılacağı ifade ediliyor.

Obama'nın Kenya'dan Etiyopya'ya gelişi sırasında Kenya hava sahasının 40 dakika uçuşlara kapatılacağı kaydedildi.

Kaynak: AA