TİKA'dan Gürcistan'da İstihdama Büyük Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gürcistan’da Vaziani Dikiş Atölyesi’ne tadilat, donanım desteğinde bulunularak çevre düzenlemesi yapıldı.

TİKA'dan Gürcistan'da İstihdama Büyük Destek
Abhazya’da 90’lı yıllardan 2008 yılına kadar farklı aralık ve farklı çaplarda devam eden savaşlar sonucunda yaklaşık 300 bin Gürcü, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Günümüzde Tiflis, Kutaisi, Zugdidi ve Poti gibi büyük şehirlerde Abhazya göçmenlerinin topluca yaşadıkları kasabalar mevcut olup özerk cumhuriyetin hükümeti, Tiflis’ten merkezi hükümet ile uluslar arası organizasyonlarla işbirliğinde savaş mağduru insanlar için siyasi, ekonomi ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi için mücadele ediyor.

Bu bağlamda Tiflis’te mukim Abhazya Hükümeti, TİKA Tiflis Program Koordinasyon Ofisine gönderdikleri yazıda Tiflis’e yakın Vaziani Kasabasında topluca yaşayan göçmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla kasabada dikiş atölyesinin kurulması için TİKA’dan yardım talep etmişti.

TİKA tarafından desteklenen proje kapsamında 240 m2 alanda dikiş atölyesi kurulmuş olup ilk etapta kasabada oturan göçmenlere iş imkanı sağlandı. Atölye, kasabadaki göçmen ailelerin ihtiyaçlarını gidermekte ve ayrıca yakındaki Lilo Pazarında satılacak perde, çarşaf, ayakkabı, mont, ileride eldiven, önlük v.s. malları üreterek mültecilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine önemli katkı sağladı. Atölyenin tanıtım ve pazarlama işlemlerinin kolaylaştırmak için Atölye Satış Mağazasının tadilatı ve donanım desteği yine TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Göçmen çocuklar için mahalleye bir de çocuk parkı yapıldı.

Vaziani Dikiş Atölyesi ve Satış Mağazasının Tadilatı ve Donanımı ve Çevre Düzenlenmesi Projesi, kasabada oturan göçmenlere iş imkanı sağlayarak, savaş mağduru ailelerin ekonomik durumlarının önemli ölçüde iyileştirilmesine yardımcı oldu. Proje Türkiye’nin Kafkaslarda barışa verdiği desteğin güzel bir örneği olmuş ve bölgede Türkiye’nin görünürlüğünü arttırdı.
Kaynak: İHA