İsrail Maslahatgüzarı Oron, ATSO'yu Ziyaret Etti

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron, İsrail ile Türkiye arasında yaşanan politik negatiflik ve siyasi krizlere rağmen Antalya'ya 95 bine yakın İsraillinin gelmesinin kentin turizm açısından önemini gösterdiğini belirtti.

İsrail Maslahatgüzarı Oron, ATSO'yu Ziyaret Etti
Oron, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut'u ziyaret etti.

Oron, ziyarette yaptığı konuşmada, Antalya'nın tarım ve turizm yatırımları açısından önemli bir kent olduğunu söyledi. İsrailli turistlerin tatil için Antalya'ya da geldiklerini ifade eden Oron, "İki ülke arasında yaşanan politik negatiflik ve siyasi krizlere rağmen Antalya'ya 95 bine yakın İsraillinin gelmesi şehrin turizm açısından ne kadar önemli olduğunun ispatı" dedi.

13-15 Ekim tarihlerinde Tel Aviv'de "WATEC İsrail Su Teknolojileri ve Çevre Kontrolü Fuar ve Konferansı" düzenleneceğini bildiren Oron, konferansa Türk heyetini de davet etti.

Tarım açısından önemli potansiyele sahip kentin bu fuarda olması gerektiğinin altını çizen Oron, "Antalyalı yatırımcılar bu fuar ve konferansa gelerek hem iş görüşmeleri yürütüp hem de bu konudaki tüm yenilikleri yakından görecektir" diye konuştu.

- Antalya'da 24 İsrail ortaklı firma var

Hüseyin Barut da ATSO ve tarihi hakkında bilgi verdi. ATSO'nun Türkiye'nin en köklü ticaret ve sanayi odalarından biri olduğunu söyleyen Barut, "133 yıllık bir kurum olarak 40 bini aşkın üyemiz bulunuyor" dedi.

Antalya'nın yabancı ortaklı firmaları hakkında da bilgi veren Barut, 3 bin civarında yabancı ortaklı şirketin bulunduğunu, bu firmalardan 24'ünün İsrail ortaklı olduğunu kaydetti.

İsrail'e yönelik ticaret hacmine değinen Hüseyin Barut, şunları söyledi:

"Geçen yıl Türkiye İsrail'e 2,9 milyar dolar ihracat yaparken 2,9 milyar dolarlık da ithalat gerçekleşti. Antalya'dan ise yaklaşık 1 milyar dolar değerinde ihracat kaydedildi. Sadece İsrail'e yapılan ihracat tutarı 6,4 milyon dolar, ithalat rakamı ise 21,4 milyon dolar olarak gerçekleşti."

- Bu yıl 20 bin İsrailli turist ziyaret etti

Barut, Antalya ticaretinde lokomotif sektörlerin başında turizmin geldiğine işret etti. Geçen yıl Antalya'nın 14 milyona yakın turist ağırladığını anlatan Barut, 550 bin turistik yatak kapasitesine sahip kentte 5 yıldızlı tesis sayısının 351 olduğunu belirtti.

Bu sayının İspanya, Yunanistan ve Mısır'da bulunan 5 yıldızlı otel sayısından daha fazla olduğunu vurgulayan Barut, "Antalya'yı 2014 yılında 95 bine yakın İsrailli turist ziyaret etti. Bu yıl mayıs ayına kadar da 20 bini aşkın İsrailli turisti ağırladık" diye konuştu.

Antalya'nın tarım konusunda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Barut, kesme çiçek ve örtü altı tarımsal üretimde Türkiye'de lider konumda yer aldığını kaydetti.

Barut, Antalya'da yılda 5 milyon tona yakın meyve-sebze ve bitkisel ürün, 2,3 milyon tondan fazla domates ile 500 milyon adet kesme çiçek yetiştirildiğini belirtti.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi ve Antalya Serbest Bölgesi konusunda da Oron'u bilgilendiren Barut, Antalya'nın gelecek yıl Türkiye'nin ilk EXPO'suna ev sahipliği yapacağını söyledi.

"Çiçek ve çocuk" temalı dünyanın botanik EXPO'sunun Antalya'da yapılacağını anlatan Barut, İsrail heyetini EXPO'da görmek istediklerini ifade etti.

Kaynak: AA