'Summit100' Güneydoğu Avrupa İş Dünyası Liderler Zirvesi

"Summit100" Güneydoğu Avrupa İş Dünyası Liderler Zirvesi, iş adamları ve bazı devlet başkanlarının katılımıyla başladı.

Güneydoğu Avrupa ülkelerinden 180 iş adamının hazır bulunduğu zirvede, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de yer aldı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Vuyanoviç, zirve kapsamında düzenlenen panelde, bölge ülkelerinin altyapı yatırımlarıyla birbirine bağlanmasının önemine işaret ederek, "Yeteri düzeyde birbirimizi tanımıyor, birbirimizle irtibat kurmuyoruz. Birbirimizi anlayabilmemiz için bağlanmamız gerek" diye konuştu.

Nordik ülkelerinin, Güneydoğu Avrupa ülkeleri için iyi bir örnek taşıdığını söyleyen Vuyanoviç, "Gerçekçi olmak gerekirse, Nordik ülkeleri ile ilişkilerimiz yok ancak Nordik tecrübesini, özellikle ekonomi, iş dünyası, işbirliği ve turizm alanlarında kullanabiliriz" dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç de Güneydoğu Avrupa ülkelerinin daha iyi işbirliği kurması gerektiğini belirterek, bunun olumlu sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Hırvatistan ve Slovenya'ya, Bosna Hersek'e AB üyeliği yolundaki desteklerinden dolayı teşekkür eden İvaniç, "Avrupa'ya doğru dönmeliyiz. Bu önemli" değerlendirmesinde bulundu.

- "Yabancı savaşçılar tehdit"

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov ise ülkesinin "24 yıldır asansörde mahsur kaldığını" ifade ederek, bu durumun NATO ve AB gibi oluşumlara üye olamamaktan kaynaklandığını söyledi. Küreselleşmede ekonominin kazandığını, siyasetin ise kaybettiğini belirten İvanov, siyasetin kazanının seçmen, ekonominin de para olduğunu vurguladı.

İvanov, Ortadoğu'da bölge ülkelerinden binin üzerinde yabancı savaşçının yer aldığını, çatışma bölgelerinden dönen bu kişilerin Balkan ülkeleri için tehdit olduğunu söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç de ikili görüşmelerde özellikle bölge ülkelerine yabancı yatırımların çekilmesi ve AB üyesi olmayanlara bu süreçte verilecek desteğin gündeme geldiğini anlattı.

Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında güven duygusunun artması için çalışmaları gerektiğini söyleyen Kitaroviç, bu ülkelerin coğrafi ve dil bağlamında yakın bulunduklarını belirtti.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç katılmadı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'i Ekonomi Bakanı Jelyko Sertiç'in temsil ettiği zirvede devlet başkanları ikili görüşmeler de yaptı.

"Summit100" Güneydoğu Avrupa İş Dünyası Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde enerji, ekonomi, gıda, dijital ekonomi, altyapı, ulaşım ve turizm konularında oturumlar düzenlenecek.

Kaynak: AA