Siirt'te İlk Kez Yabani Sumaktan Salça Üretimi Yapıldı

Siirt’te kırsal alanda yaklaşık bin ton civarında ürün elde edilen yabani sumaktan ilk kez salça üretimi yapıldı. Üretilen salça piyasadan rağbet görünce marka değeri için harekete geçildi.

Siirt’in kırsal alanındaki yaylaların seyrek ormanlık kesiminde 3 ile 4 metreye kadar uzanan ağaçlarda kırmızımsı bir ürün olarak yetişen sumağın, hem tanesi hem de yaprağı yemeklere ekşimsi bir tat verilmesi için tüketiliyor. Siirt Ürünleri Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, Siirt’te yabani olarak yetişen sumaktan ilk kez salça yaparak hem üretimin artırılması hem de yeni bir iş kapısı oluşturması için proje hazırlayacağını söyledi.

Derneğin uygulama merkezinde ürünü toz ve salça haline getirilerek elde edilen kıvam hakkında bilgi veren Emrah, "Geçen yıl ilimizde yabani olarak elde edilen menengiç ürününden Siirt’in menengiç kahvesini üretmiştik. Avrupa Birliği ve Dernekler Müdürlüğü’ne yaptığımız projeler sonucu Siirt’te 10 kişiye istihdam sağlayarak ilimizin ilk menengiç kahvesini yaparak, üretiminin önünü açmıştık. İlimizde yabani olarak yaklaşık bin ton dolayında sumak yetiştirildiğini tespit ettik. Bunların çok az bir kısmı toplanarak tüketiliyor, geri kalan ise heba oluyordu. Dernek olarak yaptığımız araştırma sonucu; ürünün tamamının toplatılarak bunun piyasada kullanılmasının önünü açmak için önce toz haline daha sonra salça haline getirdik. Sumak salçasından çok ekşimsi bir tat alınması salçanın rağbet görebileceğine neden oldu. İlk kez ilimizde sumak, salça haline getirilerek etiketlenip piyasada satılmasının önünü açmak için bu ürün için de AB’den proje hazırlayacağız" dedi.

"YENİ GEÇİM KAPISI OLABİLİR"

Sumak salçası için marka çalışması da başlatacaklarını aktaran Emrah, illerde sumak salçası üretimi işsizlere yeni bir iş kapısı olabileceğini söyledi.

Emrah, "Daha önce yemeklerde tane ve toz halinde kullanılıyor. Ancak ilk kez salça haline getirerek tüm yemeklerde kullanılmasının önünü açtık. Biz bunu projelendirerek istihdamın önünü açmayı amaçlıyoruz. Hatta ilimizde kadınlar ve engelliler, toplatılan sumakları evlerinde hem toz hem de salça haline getirerek kendine yeni bir iş kapısı aralayabilir" diye konuştu.

Sumak tozunun piyasada kilosunun 10 ile 15 lira arasında satıldığını aktaran Emrah, bir çay kaşığı sumak salçasının bir tencere yemeğe bırakıldığında tam ekşilik kıvamı alabildiğini, uzun süre bozulmadan tazeliğini koruyan salçanın paketlenerek hem yurt içi hem de yurt dışında pazarlanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA