AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nebati, Akçakale'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Nureddin Nebati, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ilişkin, "Umarım bu geçişler bir an önce biter ancak görülen o ki yapılan bombalamalar ve PYD'nin saldırıları bu kaçışı daha da hızlandıracak" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nebati, Akçakale'de
Nebati ve beraberindeki heyet, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye geçiş yaptığı Akçakale'deki sınırın sıfır noktasına geldi.

Burada Kaymakam Eyyüp Fırat ve 20. Zırhlı Tuğay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt'dan bilgi alan Nebati daha sonra Türkiye'ye geçiş yapan ailelerin kayıt yaptırdığı Akçakale Sınır Kapısı'na geçerek sığınmacılardan bölgede yaşananları dinledi.

Nebati, temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de 4 yıl önce başlayan iç savaşın ülkenin her tarafını etkilediğini belirtti.

Tel Abyad bölgesinin bir taraftan koalisyon güçleri tarafından hava bombardımanına tutulduğunu diğer taraftan ise PYD güçlerinin saldırılarına maruz kaldığını vurgulayan Nebati, söz konusu bölgede yaşayan mazlum halkın ise çareyi Türkiye'ye kaçmakta bulduğunu ifade etti.

Sınırdan dün yaklaşık 4 bin kişinin geçiş yaptığını belirten Nebati, şöyle dedi:

"Özellikle son dönemde Akçakale bölgesinde alınan Suriyeli sığınmacıların toplamı 18 bine yaklaştı. Kapının ötesinde de yaklaşık 4 bin kişilik bekleyen grup var, maalesef kadınlar çocuklar babalar ve anneler yaşadıkları yerleri bombalar altında terk etmek zorunda kalıp ülkemize sığınanlardan oluşuyor. Burada bir tarafta içecekleri bir tarafta da yiyecekleri temin edilirken bir taraftan da geçiş işlemleri AFAD tarafından yapılıyor. Bunlar 35 derece sıcakta evlerini terk etmiş insanlar."

Nebati, Tel Abyad'ın genelde Arapların yaşadığı bir bölge olduğunu az sayıda da Kürt ve Türkmen ailelerin bulunduğuna dikkati çekti.

"Umarım bu geçişler bir an önce biter ancak görülen o ki yapılan bombalamalar ve PYD'nin saldırıları bu kaçışı daha da hızlandıracak" diyen Nebati, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekli hazırlıkları yapıyoruz ve geçişleri kontrol altında sağlıyoruz. Gelenlerin çoğunluğunun burada akrabaları var ve onların yanına gidiyorlar diğerleri de AFAD'ın kurmuş olduğu kamplara yönlendiriliyor. Bundan sonrası için söylenecek bir şey yok tamamen insanlık dramı. Aç susuz bir şekilde kendilerini bu kapıya atmış insanlara yardım etmek Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüklüğünü göstermek bizlere kalmış bir şeydir. Ensar olmak ateşten kaçmak ve bunlara ev sahipliği yapmak bizlere nasip oldu Allah bir an önce evlerine dönmeyi nasip etsin. Dua etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok."

Nebati, son 15 günde bugün hariç 17 bin 844 kişinin Türkiye'ye sığındığını kaydetti.

Kaynak: AA