OSBÜK 13. Olağan Genel Kurulu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dünyada henüz belirsizliğin tam olarak ortadan kalkmadığı bir dönemde Türkiye'de bir an önce hükümetin kurulması en önemli önceliğimiz. Bunu yaparken de sürdürülebilir bir koalisyon hükümetinin kurulması yine temel önceliğimiz" dedi.

Işık, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 13. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 13 yıldır sürekli büyüyüp geliştiğini ifade ederek, küresel krize rağmen üretim ve büyümeden taviz vermeyen bir anlayışla 7 Haziran seçimlerini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Seçim sonuçlarının ülke için hayırlı olması dileğinde bulunan Işık, seçimlerin büyük bir demokratik olgunlukla gerçekleşmiş olmasına ve oluşan iradenin herkes tarafından tek irade olarak ele alınması gerektiğine büyük önem verdiklerini söyledi.

Seçimlerden sonraki 6 günlük sürede sağduyunun hakim olmaya başladığına işaret eden Işık, "Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması gerekiyor. Dünyada henüz belirsizliğin tam olarak ortadan kalkmadığı, Avrupa'daki iyileşmenin kalıcı hale gelmediği, ABD ekonomisiyle ilgili henüz belirsizliğin, faiz artışı dahil, ortadan kalkmadığı bir dönemde, Türkiye'de bir an önce hükümetin kurulması en önemli önceliğimiz. Bunu yaparken de sürdürülebilir bir koalisyon hükümetinin kurulması yine temel önceliğimiz" diye konuştu.

Son 13 yıldır üretim odaklı büyüme üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Işık, sanayicinin üretimden kaçmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına öncelik verdiklerinin altını çizdi.

- "Türkiye'yi büyütmenin yolu üretimi artırmaktır"

Yapısal reformları gerçekleştirilmemiş olsaydı krizin ülke üzerindeki etkisinin daha yıkıcı olacağını belirten Işık, kriz döneminde dünyada istihdam azalışı yaşanırken Türkiye'nin 6 milyon yeni istihdam yarattığını ifade etti.

Işık, Türkiye'nin son 22 çeyrektir büyüdüğünü kaydederek, "Türkiye'nin büyümesinin altındaki en temel etken sanayi üretimidir. Sanayi üretimi büyüdüğü zaman Türkiye büyüyor. Dolayısıyla Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır" dedi.

Mart ve nisan aylarındaki sanayi üretimindeki artışın önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarına mutlaka yansıyacağını dile getiren Işık, yılın ikinci çeyreğinde büyüme rakamlarının daha iyi gelmesini beklediklerini bildirdi.

- "Türk sanayinin en önemli ihtiyacı nitelikli istihdam"

Türkiye'de üretimin artması için bugüne kadar ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Işık, bu kapsamda hazırladıkları ve 2011-2014 dönemini kapsayan Sanayi Strateji Belgesinin yüzde 85'in üzerinde başarı oranıyla tamamlandığını söyledi. Bunun Türkiye açısından sanayi konusunda mantalite değişimini ifade ettiğini belirten Işık, 2015-2018 dönemini kapsayan 4 yıllık 2. Sanayi Strateji Belgesini de birincisindeki hedefler ve eylemler doğrultusunda tekrar hazırladıklarını dile getirdi.

Söz konusu belgede "Türkiye orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretimde Afro-Avrasya'nın üretim ve tasarım üssü olacak" şeklinde temel bir vizyon ortaya koyduklarını anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Bunu gerçekleştirmek için 3 alanda temel hedefler koyduk. Bunlardan birisi sanayinin en önemli ihtiyacı olan nitelikli istihdamı sağlamak. Şu anda Türk sanayinin en önemli ihtiyacı nitelikli istihdam. Nitelikli istihdamın olmadığı yerde diğer hiçbir enstrümanı tam ve etkili olarak kullanamıyorsunuz. Bununla ilgili olarak Sanayi Strateji Belgemizde çok önemli eylemlere yer verdik."

- "Kalkınma Bankasını sanayicinin bankası haline getirmek için adım atıyoruz"

Türkiye'nin mutlaka teknoloji düzeyini yükseltmesinin Sanayi Strateji Belgesindeki bir başka önemli konu olduğuna işaret eden Işık, teknoloji düzeyi yükseldiği takdirde gelişmiş ülkelerle rekabet edilebileceğini belirtti.

Kendi üretimini yüksek teknolojiye taşırsa ülkenin maliyet avantajını daha da artıracağının altını çizen Işık, "Bugün A segmentindeki bir aracın Türkiye'deki üretimi ile Avrupa'daki üretimi arasında 1.200 avro maliyet avantajı var. Bu, önemli bir avantaj" ifadelerini kullandı.

Strateji Belgesindeki 3. temel hedeflerinin sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştırmak olduğunu bildiren Işık, bu kapsamda öz sermaye ile yatırım yapmayı daha cazip hale getirmek ve kredi imkanlarına ulaşmayı daha da kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu noktada Kalkınma Bankasının sanayicinin bankası haline getirmek için gerekli adımları attıklarını bildiren Işık, "Sayın Başbakanımızın talimatı oldu. İnşallah önümüzdeki süreçte, Kalkınma Bankası sanayicinin finansman ihtiyacını giderecek önemli bir banka olarak faaliyetlerini artıracak ve bu noktada yeniden yapılanacak" dedi.

- "Sanayici makineyi de teminat olarak gösterebilecek"

Fikri Işık, finansmana erişim noktasında sanayicinin, sadece gayrimenkulünü değil makina ve ekipmanını da teminat olarak gösterebileceğini belirterek, "Bir merkezi sicil sistemi kuruyoruz. Türkiye'de üretilebilen her makine kaydedilecek. Ayrıca merkezi bir değerlendirme sistemi kuruyoruz. Her banka kendi kafasına göre 'senin bu makinen 50 bin dolardır, 500 bin liradır' demeyecek" ifadelerini kullandı.

Her makineye bir plaka numarası verileceğini kaydeden Işık, satın alınan bir makinenin belirli bir oranda teminat olarak gösterilerek, finansmana daha kolay erişilebileceğini söyledi.

- "25 OSB'ye doğalgazı getireceğiz"

Ücretsiz arsa tahsisi süresini 2 yıl daha uzattıklarını anımsatan Işık, OSB'lerde boş parsel kalmasını istemediklerini dile getirdi.

OSB'lerdeki doğalgaz sorununa da değinen Işık, "Doğalgaz olmadığı için OSB gelmiyor, OSB olmadığı için doğalgaz gelmiyor. Enerji Bakanımızla oturduk, ciddi bir çalışma yaptık. 22 ilimizdeki 25 OSB'ye BOTAŞ ve Enerji Bakanlığımızla inşallah doğalgazı getireceğiz" dedi.

- "Emlak Vergisine üst sınır getirmek istiyoruz"

Sanayicilerin ödediği Emlak Vergisine ilişkin de konuşan Işık, belediyelerin "Nasılsa sanayicinin hali, vakti yerinde. Biz bu sanayicilerden istediğimiz kadar Emlak Vergisi alırız" mantığıyla hareket ettiklerini belirtti.

Emlak Vergisinin tamamen sıfırlanmasının mümkün olmadığının altını çizen Işık, "Ama sanayiciye yük olacak bir Emlak Vergisi oranı da istemiyoruz. Bunun için bir düzenleme yapmayı hedefliyoruz. Eğer AK Parti'li bir hükümet olursa bunun takipçisi oluruz. OSB'lerdeki Emlak Vergisine üst sınır getirmek istiyoruz. Bu üst sınır da bütün bölgedeki Emlak Vergisinin aldığı değerlerle ölçülen bir üst sınır olsun. Bir komisyonun gelip de 'Burayı şu kadar değere taşıdık' demesini doğru bulmuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek dönemde vatandaşlardan istenen evrakların elektronik imza yoluyla alınmasına yönelik çalışma yapacaklarını bildiren Işık, "Türkiye'nin ilk dijital bakanlığı olacağız. Bütün çalışmamızı bitirdik. Şu anda 21 maddede kanun değişikliği yapmamız gerekiyor. Bunu, yeni hükümetin kurulmasıyla TBMM'ye sunacağız" dedi.

Işık, bu uygulamayla Bakanlıklarla işi olan vatandaşın beklememesini amaçladıklarını belirten Işık, 1 Ocak 2016 itibarıyla hangi işlemin, ne zaman sonuçlandırılacağının belli olduğu bir sistemi hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: AA