Anayasa Mahkemesinin 'İmam Nikahı' Kararı

Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesi, İzmir Barosu öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Konak Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "Anayasa Mahkemesinin evrensel hukuk normlarından uzak ve tamamen siyasi nitelik taşıyan kararının" neleri meşrulaştıracağını tahmin etmenin zor olmadığını söyledi.

"İptal edilen düzenlemenin amacının, dini merasim yapılmasını engellemek değil, dini inançların kullanılarak kadın ve çocukların istismarının engellenmesi olduğunu" savunan Özcan, kararla birlikte kadınların önemli haklardan mahrum edileceğini öne sürdü.

"Özellikle küçük yaşta olan evlilikler çoğalacak, çok eşliliğin önü açılacak, kadına yönelik şiddetin daha da artmasına olanak sağlayacaktır" diyen Özcan, "Bu durum kadının toplumsal hayatta desteklenmesi, sosyal konumunun düzenlenmesi ve kadının önündeki engellerin kaldırılması için pozitif ayrımcılık uygulamasının tamamen ihlaline neden olacaktır. Kadını evlilik hayatında ikincil duruma düşürmüş ve kararda belirtildiğinin aksine eşitlik ilkesini kadın aleyhine ihlal etmiştir" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Canan Arıtman, kararın Türkiye nüfusun yarısını yok saydığını, hakları gasbettiğini, eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia ederek, aynı zamanda laikliğe ve yürürlükteki anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA