Kadınlar Meme Ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgilendirildi

İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, kadınlarda en sık görülen meme ve rahim ağzı kanserleri konusunda kadınları bilgilendirdi.

Kadınlar Meme Ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgilendirildi
Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, kadınların en sık karşılaştığı kanser türleri hakkında “Erken Tanı Hayat Kurtarır” konulu bir konferans düzenledi.

Müdürlüğe bağlı İŞTAR Kadın Merkezi ve Akdeniz Rotary Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen konferansta kadınlara meme ve rahim ağzı kanserleri, erken tanı ve tedavi yöntemleri ile bu kanser türlerinden korunma yöntemlerine ilişkin bilgi verildi.

İŞTAR Kadın Merkezi Güneş Mahallesi Şubesi’nde düzenlenen konferansı Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Atıl Aktaş verdi.

Konferans öncesinde konuşan Akdeniz Rotary Kulübü Dönem Başkanı Fikret Ünlüer, “Erken Tanı Hayat Kurtarır” konferansının 2014-2015 dönem projelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Ünlüer, etkinlikle insanlarda erken tanı konusunda duyarlılığı arttırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Op. Dr. Atıl Aktaş ise konferansında, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ve görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyledi.

Meme kanseri konusunda kadın bilincini artırmanın ve kadınları tarama programlarına yönlendirmenin önemine değinen Aktaş, “Böylece erken evrede yakalanan meme kanseri olgularının toplam meme kanseri içindeki oranı yükselecektir. Meme kanserine yakalanma olasılığı yaş, kalıtsal nedenler, erken adet, geç menopoz, geç doğum, zengin olmak, alkol kullanmak, şişmanlık ve yağlı beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak daha da artmaktadır. Özellikle A ve C vitamini yönünden zengin beslenme, emzirme, ilk doğumu 30 yaş altında yapma ve posalı gıdaları tercih etme, bu riskin azalmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca düzenli spor yapmak, alkolü sınırlandırmak, konserveden uzak durmak gerekir. Kişinin genetik yatkınlığının olup olmadığı da araştırılmalı, kendi kendine muayene ve hastane tetkikleri ihmal edilmemelidir. Kanserden korunmak için süt ve süt ürünleri (menopoz öncesinde yağsız ve yarım yağlı), yeşil çay, balık, turpgiller, şalgam, brokoli, Brüksel lahanası, havuç kabak ve karnabahar tüketilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA