'Üsküdar Kültür Sanat Ve Medeniyet Dergisi' Tanıtıldı

Üsküdar Belediyesi'nce yayımlanan "Üsküdar Kültür Sanat ve Medeniyet Dergisi" tanıtıldı.

Burhan Felek Köşkü'ndeki toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, şehirde kültür ve sanatın, insanın imarıyla ilgili olduğunu belirterek, "Şehirdeki insanın imarı kültürle, sanatla, musikiyle, eğitimle, kültür sanat faaliyetleriyle olur" dedi.

Dergiyle birlikte verilen "Yerel Yönetimler İçin Kültür/Sanat" raporunun önemli olduğunu dile getiren Bilgili, "Özellikle belediyelerin kültüre olan yaklaşımları ile kültür politikalarını ele alan ve ciddi bir eleştiriye tabi tutan kültür sanat raporu çok önemli. Kültür sanat yöneticilerimizin bu raporu okuyup kendi yaptıklarını gözden geçirmeleri yerinde olacaktır" diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de ilçenin yedi asırlık kültürel birikime sahip olduğunu belirterek, ilçeyi "saklı bir hazine, eşsiz bir miras" olarak tanımladı.

Klasik belediyeciliğin ötesinde bu mirasa sahip çıkmak ve yaşatmanın, yarınlara taşıyacak hizmetler üretmenin en temel vazifeleri olduğunu ifade eden Türkmen, derginin kültür, sanat ve medeniyet dünyasına yeni bir soluk getireceğini vurguladı.

Hilmi Türkmen, "Üsküdar'ın olmazsa olmazlarına, Cemil Meriç'in deyişiyle hür tefekkürün kaleleri arasında, hacmi, tasarımı ve içerik zenginliği ve hemen her yönüyle kaliteli bir dergi eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini Coşkun Yılmaz'la birlikte üstlenen Prof. Dr. M. Fatih Andı ise derginin hazırlanmasındaki kolektif çabaya dikkati çekti.

Andı, derginin, koleksiyon ve hatıra oluşturucu bir yayın, bir heyecan olduğuna işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bir yandan artan telefonlar, öte yandan görsel teknoloji, internet ve dijital teknoloji, ülkenin kültürünü, sanatını düşüncesini teslim almış durumda. Bir de magazinin, popüler kültürün gölgesi ülkenin kültür, sanat ve edebiyat hayatının üstüne düşünce, böyle bir ortamda dergilerin üstlendiği misyon çok çok önemli. Biliyoruz ki, her şeyden evvel, internet siteleri, bloglar, dijital ortamlar kalıcı değil. Bir şekilde, sabun köpüğü gibi nesiller sonrasına emanet edebileceğimiz bir birikimi ortaya koymuyor. Dergi bu açıdan kalıcılıktır."

İlk sayısında yerel yönetimler ve kültür konularına odaklanan dergide, Ahmet Emre Bilgili, A. Haluk Dursun, İskender Pala, Hayati Develi, Beşir Ayvazoğlu, Hasan Akay, Yalçın Çetinkaya ve Görgün Taner'in yazıları ile TRT'de yayımlanan "Diriliş" dizisinin yapımcısı Mehmet Bozdağ ve dizi danışmanı Feridun Emecen'le bir söyleşiye yer verildi.

Kaynak: AA