Kanada Ulusal Savunma Bakanı Kenney Açıklaması

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Jason Kenney, ''Geçen yaz 'durdurulamaz' olarak bilinen DAEŞ, bölgedeki birçok kaynağını, aldığı yerleri ve gücünü kaybetti'' dedi.

Canadian Club of Toronto isimli kuruluşun toplantısına konuşmacı olarak katılan Kenney, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Kenney, Ramadi'nin DAEŞ'in eline geçmesini ''üzücü bir gerileme'' olarak nitelendirdi.

Bunun, DAEŞ'le savaşı kaybetme anlamına gelmeyeceğini kaydeden Jason Kenney, 'İiyi ki Irak'ta biz varız. Eğer koalisyon güçleri orada bu mücadeleyi vermeseydi, şimdi bölgede daha fazla yer DAEŞ'in kontrolüne geçmişti. Geçen yaz 'durdurulamaz' olarak bilinen DAEŞ, bölgedeki birçok kaynağını, kapasitesini, aldığı yerleri ve gücünü kaybetti'' diye konuştu.

Askeri operasyonlarda, ilerleme ve geri çekilmelerin normal olduğunu hatırlatan Kenney, ''Ancak bu üzücü bir çekilme. Bunun Irak hükümeti ve güvenlik güçlerinin gözünü açmalarına, uyanmalarına vesile olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Kenney, bir soru üzerine, ''Biz bu işi ciddiye aldık. Sonuna kadar da böyle devam edeceğiz. Ancak orada kara harekatı yapmayacağız'' dedi.

Kanada'nın koalisyon güçlerinde 600 askeri personeli, 6 adet CF-18 savaş jeti, 1 adet CC-150 Polaris tanker uçağı, 2 adet CP-140 Aurora gözetleme uçağı ve 1 adet özel hava ikmal uçağı bulunuyor. Kanada Özel Kuvvetler Birliği'nden 69 asker de peşmerge güçleri başta olmak üzere bölgedeki Irak güçlerine askeri eğitim veriyor.

Kaynak: AA