Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Yavuz Açıklaması

Yemen'deki çatışmalardan dolayı ülkeden kaçarak Cibuti'ye sığınan mültecilere Türkiye'nin insani yardımlarının kısa sürede ulaştırılacağı bildirildi.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Yavuz Açıklaması
Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cibuti'deki Yemenli mültecilerin çok zor koşullarda yaşadığına dikkati çekti.

Yavuz, kamplarda yaptıkları incelemelerde ve Cibutili yetkililer ile görüşmelerinde Yemenli mültecilerin gıdanın yanı sıra en fazla ihtiyaç duydukları şeyin konteyner evler olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Cibuti, Obokg bölgesini mülteci alanı ilan etti. Yemenli mülteciler ülkedeki durumdan dolayı tüm dünyaya Cibuti üzerinden dağılıyorlar. Yemen'deki mevcut durumun devam etmesi halinde bugün bini geçen mülteci sayısının artması bekleniyor. Biz mültecilerin durumları ile ilgili bir ön çalışma yaptık. Türkiye'den gelen AFAD heyeti de bölgede inceleme yapacak. Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda Yemenli mültecilere insani yardım göndereceğiz. İnsani yardımlar konusunda pek zaman kalmadı. AFAD'ın incelemesinin bu hafta içinde tamamlanmasının ardından bir haftalık sürede yardımları Cibuti'ye ulaştırmayı planlıyoruz."

Cibutili yetkililerin, "Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda misafirperverliğinin dünyaca takdir edildiğini, bu anlamda Yemenli mültecilere de elinden geleni yapacağına inandıkları" görüşlerini kendilerine aktardıklarını belirten Büyükelçi Hasan Yavuz, Yemenli mülteciler için dünyanın ve yardım kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye ile Yemen'in tarihi bağları bulunduğunu hatırlatan Yavuz, "Yemen'deki kriz sürdüğü sürece Cibuti'nin mülteci alması kaçınılmaz. Cibuti'deki Yemenli mültecilerin büyük bir bölümü burada Yemen kökenli ailelerin yanında kalıyor. Binin üzerinde Yemenli ise kamplarda. Bu şekilde devam ederse Cibuti'deki kamplara gelen Yemenli sayısının inanılmaz rakamlara ulaşılması tahmin ediliyor. İnsani yardımları hızlı bir şekilde Cibuti'deki Yemenli kardeşlerine ulaştıran Türkiye, tarihi kardeşliğinin gereğini yapıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) bir heyetin Cibuti'deki Yemenli mültecilerin ihtiyaçları için yarın Cibuti'ye gelmesi bekleniyor.

Cibutili yetkililere göre ülkeye her gün onlarca Yemenli mülteci geliyor. Şu ana kadar Yemen'den Cibuti'ye gelen 6 bin mültecinin büyük bir bölümü Cibuti vatandaşı olan Yemenli ailelerin yanına yerleşti.

BM yetkilileri ise önümüzdeki 6 ay içerisinde 15 bin Yemenli mültecinin Cibuti'ye gelmesini beklediklerini bildirdi.

Kaynak: AA