Beyoğlu Belediyesi Hizmet Binası Açılışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağacın kökleriyle yaşayacağını belirterek, "Bu köklerimize sahip çıkmazsak, onların kurumasına göz yumarsak, eninde sonunda bir gün devrilir gideriz. Tarihi eserlerimize sahip çıkmayı, restorasyon çalışmalarını bu anlayışla ele alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Bu topraklar üzerindeki tüm tarihi eserler, bizim mirasımızdır" dedi.

Erdoğan, Şişhane'deki Beyoğlu Belediyesi Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı.

Buradan konuşan Erdoğan, Beyoğlu Belediyesi'nin, hizmet verirken tarihi mirası da en güzel şekilde yansıtabilmek için burayı restore ettirdiğini söyledi. Hizmet binasının bugüne kadar olduğundan çok daha anlamlı ve güzel hale geldiğini ifade eden Erdoğan, böylece belediyenin kökü mazide olan ati ifadesini hayata geçirdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılda gerek ülke içinde gerek ülke dışında pek çok tarihi eseri, unutulmuş, mezbelelik haline gelmiş, yok olmaya yüz tutmuş ata yadigarını restore ettiklerini hatırlatarak, Beyoğlu'nun bunun örnekleriyle dolu olduğunu aktardı.

Bu tür restorasyonların artarak devam edeceğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Restorasyonlar aslına uygun devam eder. Zira bizim restorasyon anlayışımız; koruyarak yaşatmaya dayanıyor. Bu eserlere turistik meta gözüyle bakmıyoruz. Biz bu eserleri öncelikle tarihe olan hürmetimizden, köklerimize olan bağlılığımızdan dolayı ihya ediyoruz. Her zaman söyledik, söylüyoruz. Ağaç kökleriyle yaşar. Bu köklerimize sahip çıkmazsak, onların kurumasına göz yumarsak, eninde sonunda bir gün devrilir gideriz. Tarihi eserlerimize sahip çıkmayı, restorasyon çalışmalarını bu anlayışla ele alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Bu topraklar üzerindeki tüm tarihi eserler, bizim mirasımızdır. Hiçbir ayrım gözetmeksizin hepsini de korumak, yaşatmak için çalışıyoruz. Beyoğlu bu bakımdan çok önemli, sembolik değeri çok yüksek bir yer. Belediyemizin, Beyoğlu'ndaki tarihi eserleri koruyarak, yaşatmak yönündeki çabasını takdirle karşılıyorum. Tüm kurumlarımızın da bu anlayışla İstanbul'un tarihi mirasına daha güçlü şekilde sahip çıkacaklarına inanıyorum."

- "Onu söktüler yerine TC'yi koydular"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, geçmişte milletin hafızasının sıfırlanmaya, tarihinin unutturulmaya çalışıldığı dönemleri yaşadığını söyledi.

Millete, geçmişinden ve değerlerinden kopartılarak yeni kimlikler dikte edilmeye çalışıldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız, burası çok enteresan. Bu binanın restorasyonu esnasında, az önce de ifade edildi, ben de tekrar edeceğim, 'Et, tekraru ahsen velev kane yüz seksen.' Bir çukurda, 2. Abdülhamid Han adına hazırlanmış bir tuğraya tesadüf ediyorlar. Evet o güzelim tuğra nereden çıkıyor? Dikkatinizi çekiyorum. Bir çukurdan çıkıyor. Elbette bu tarihi tuğra derhal oradan alınıp, ait olduğu yere, büyük bir özenle, gururla yerleştirildi. Aynı şeyi nerede yaptılar? Beyazıt'ta istanbul Üniversitesi'nin girişinde. Orada da bir tuğra vardı. Onu söktüler, yerine TC'yi koydular. Şimdi o da aslına rücu etti. İşte geçmişte birileri tarihlerini çukura gömmek için uğraşırken, biz oradan ve dahi nice derin çukurlardan değerleri çekip çıkarıyor, milletimizin hizmetine sunuyoruz. Bizler boşuna 'eski Türkiye' demiyoruz. Eski Türkiye ile Yeni Türkiye arasındaki mukayeseyi boşuna yapmıyoruz. Sadece bu basit örnek bile iki Türkiye arasındaki farkı göstermeye yeter."

Bunun bir sevda işi, aşk işi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Hepsinden önemlisi de gönül dünyamızın neyle dolu olduğuyla ilgilidir. Ben adına nice şiirlerin yazıldığı, nice bestelerin yapıldığı, nice resimlerin tuvallere aktarıldığı bu şehre tüm ruhumla bedenimle bağlıyım" dedi.

Geçmişte İstanbul'a sahip olmakla dünyaya sahip olmanın neredeyse eş değer görüldüğünü belirten Erdoğan, bugün de aynı düşünceye sahip olduğunu aktardı.

- "İstanbul'a meftunuz, İstanbul'a aşığız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

"İstanbul, nice 'güçlüyüm' diye ortalıkta gezineni, zalimi, milleti hakir göreni al aşağı etmiş, nice mazlumu, garibi, yetimi de hak ettiği yere getirmiştir. İstanbul öyle bir şehirdir ki; dünyanın neresinden gelirseniz gelin, hangi şehrimizden göç ederseniz edin, sizi kendinden yapar. Biz işte bu yüzden İstanbul'a meftunuz, İstanbul'a aşığız. İstanbul'a olan aşkımızı bağlılığımızı sadece sözde bırakmadık, hizmetle gösterdik, eserle gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz. İstanbul bugün nüfusu, ekonomisi, kültürüyle çok farklı bir noktaya ulaşmış durumda. Yeter mi? İstanbul için yetmez, Türkiye için de yetmez. Bizim bu ülkenin, bu milletin geleceği için hayallerimiz, rüyalarımız, projelerimiz bugüne kadar yaptıklarımızla sınırlı değil. Şimdi yeni havalimanıyla, yılda 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanıyla, 3. köprüyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle, Avrasya Tüneli ile Asya'yı Avrupa'ya bağlayan, boğazın altından geçecek, önümüzdeki yıl inşallah açılışını yapacağımız Avrasya Tüneli ile yeni metro hatlarıyla, Kanal İstanbul'la, yeni otoyollarla İstanbul'u çok daha ileriye taşımanın mücadelesi içindeyiz. "

(Sürecek)

Kaynak: AA