Kışladağ Altın Madeni'nde Kapasite Artırımıyla İlgili Dava

Uşak'ın Eşme İlçesi'nde, TÜPRAG Metal Madencilik tarafından işletilen Kışladağ Altın Madeni'nde kapasite artırımıyla ilgili ÇED raporunun iptali için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında madende keşif yaptı.

Manisa Bölge İdare Mahkemesince alınan karar doğrultusunda bilirkişi incelemesine çeşitli üniversitelerden çevre, kimya ve jeoloji mühendisleri, TÜPRAG Metal Madencilik Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz, avukatlar katıldı.

Basın mensuplarının alana girmelerine izin verilmezken, mahkeme heyeti ve davacılar bilirkişi heyetiyle madende keşif yaptı.

Madenin kapısında toplanan köylüler altın madeninin çevreye zarar verdiğini iddia ederek, üretimin durdurulmasını istedi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Arif Ali Cangı, yaptığı açıklamada, yeni projeyle madende daha çok siyanür ve su kullanılacağını ve daha çok kirlilik oluşacağını iddia etti.

Jeoloji ve Metalurji mühendisleri odalarının avukatı Mehmet Oruç ise yörede ciddi arsenik sorunu bulunduğunu belirterek, "Madende iki kez kapasite artışı yapıldı. Maden daha ne kadar kapasite artışı adı altında büyüyecek" dedi.

TÜPRAG Metal Madencilik Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz ise bölgedeki kuzu ölümlerinin altın madeniyle ilişkisi olmadığının sağlık raporları ile ispatlandığını, madene 600 metre mesafedeki 5 köyde kuzu ölümü olmadığını, olayın kamuoyunu yanlış yönlendirmek için sürekli kullanıldığını söyledi.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı keşfin ardından köylüler ve çevreciler madenin önünden ayrıldı.

Kaynak: AA