İtalya-mısır-cezayir Üçlü Bakanlar Toplantısı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Cezayir Afrika Mağrip İşleri Bakanı Abdelkader Messahel arasında bölgeyi ilgilendiren konularla ilgili olarak üçlü zirve toplantısı yapıldı.

İtalyan bakan Gentiloni'nin ev sahipliğinde Roma'daki devlet konukevi Villa Madama'da gerçekleşen toplantının ardından üç bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan ev sahibi bakan Gentiloni, İtalya, Mısır ve Cezayir'in, Libya krizinde önemli bir rolü olduğunu, bunun coğrafi konumların yakınlığı, yakın tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilere dayandığını belirterek, Libya'daki durumun tehlike ve fırsatları barındırdığını, kurulacak kapsayıcı bir hükümetin tüm bölgeye huzur getirmesi için fırsat oluşturacağı ve buna ulaşmak için uğraştıklarını ifade etti.

Paolo Gentiloni, mevcut Libya krizinin çözümünde başrolde Libyalıların olması gerektiğini belirterek, "İtalya, Mısır ve Cezayir hükümetleri olarak terör tehdidine karşı yanıt vermeyle ilgileniyoruz. Biz, Libyalıların terörizmle mücadelesi ve ulusal birlik hükümetinin oluşturulması çabalarına eşlik etmek ihtiyacı konusunda uyum içerisindeyiz" diye konuştu.

Gentiloni, "Libya biz üç ülkeden liderleri desteklememizi beklememeli. Onlar bu müzakerelerin başrolünde yer almalılar" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, üçlü toplantının gerek Akdeniz'e, gerekse kendi kamuoylarına uluslararası meşruiyet çerçevesinde istikrarın korunması ve terörizmle mücadele ettikleri mesajının verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Terörizmin doldurabileceği bir boşluk yok. Bizim için bir tehdit var. Bizim hükümetlerimiz de uluslararası hukuk çerçevesinde buna yanıt verecek güçte" şeklinde konuştu.

Gentiloni, bir soru üzerine; büyük bir bölümü DAEŞ'in kontrol ettiği Filistinli mültecilerin bulunduğu Yermük kampındaki insani durumun dramatik olduğunu belirterek, "Bu sabah bakanlık olarak Yermük'teki 3 bin çocuk yararına UNICEF ve UNWRA aracılığıyla 1,5 milyon avroluk yardım yapma kararı aldık" diye konuştu.

-Mısır Dışişleri Bakanı Şükri-
Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de, Libya'daki durumun istikrara kavuşması ve düşmanlıkların sona ermesinin önemli olduğunu belirterek, "Özel temsilci Bernardino Leon'a desteğimizi teyit ediyoruz ve onun çabalarının ulusal birlik hükümetine hayat vereceği konusunda güven duyuyoruz. Çabalar meyvelerini verecektir" dedi.

Libya'daki Tobruk hükümetine ülkesinin desteğini basın toplantısında yineleyen Mısırlı bakan Şükri, Libya'da siyasi çözüm için, Libyalıların isteklerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Tobruk hükümeti, terörizmle mücadelede BM kararında altı çizildiği gibi önemli bir partner" ifadesini kullandı.
-Cezayirli bakan Messahel-
Cezayir Mağrip ve Afrika İşleri Bakanı Abdelkader Messahel de üçlü toplantının faydalı geçtiğini belirterek, "Libya'da öyle bir durum karşısındayız ki, eğer kontrol altına alınmazsa bizim ulusal güvenliğimize doğrudan yansıma riski var" dedi.

Libya'daki durumun katastrofik olduğunu kaydeden Messahel, BM'nin söz konusu ülkedeki ulusal birlik hükümetine yönelik siyasi çözüm çabalarına eşlik etme niyetinde olduklarını da aktardı.
-Gentiloni-Saleh ile görüştü
İtalya-Mısır-Cezayir üçlü toplantı öncesinde İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, sabah saatlerinde Libya Temsilciler Meclisi Sözcüsü ve Libya Devlet Başkanı konumundaki Aguila Saleh ile bir araya geldi. Bakanlıktan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Gentiloni'nin İtalya'nın BM liderliğindeki siyasi diyaloğa güçlü destek verdiği ve diyaloğun hız kazanması umudunu dile getirdiği aktarıldı.
Gentiloni'nin, Saleh'e, ülkenin istikrarından yeniden inşasına kadar olan süreçte kapsayıcı yaklaşımın olması gerekliliğinin altını çizdiği kaydedildi.
Kaynak: AA