Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul'da Büro Açtı

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun İstanbul bürosu, düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Demek ki biz devlet uygulamalarında zaman zaman haksızlık yapabiliyoruz, keyfi davranabiliyoruz veya kanunları yanlış uygulayabiliyoruz” dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul'da Büro Açtı
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) Maslak’ta bulunan İstanbul Bürosu, düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk toplumunun böyle bir kuruluşa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

İstanbul bürosunun seçim arefesinde açıldığını hatırlatan Çiçek, “Bütün siyasi partilerimiz seçim beyannamelerini açıklıyorlar. Meydanlardaki konuşmalara bakarsanız hepsi vatandaş memnuniyetini hesaba katarak açıklamalar yapıyor. Demek ki bizim toplumumuzun da bir vatandaş memnuniyeti problemi var. Kimden var? Devletten ve uygulamalarından var. Onun içindir ki 30 yıllık siyasi hayatımda en çok karşılaştığım konu vatandaşın memurdan şikayetidir. ‘Git bildiğin yere şikayet et’, bunu duymayan Türk vatandaşı yoktur. Nereye şikayet edecek? Onu da karikatürize bir ifadeyle sakalı bıyığa şikayet etmek. Demek ki biz devlet uygulamalarında zaman zaman haksızlık yapabiliyoruz, keyfi davranabiliyoruz veya kanunları yanlış uygulayabiliyoruz. Öyle olunca da hem vatandaş memnun olmuyor, hem de hak kayıpları ve mağduriyetler oluyor. Bir demokratik toplumda ‘git bildiğin yere şikayet et’ denildiğinde klasik mekanizmaları var bunlardan bir tanesi yargıya gitmektir. Ama memuru yargıya götürmek kolay bir şey değil. Çünkü idare kurulları var” diye konuştu.

“VATANDAŞ ‘GİT BİLDİĞİN YERE ŞİKAYET ET’ DENİLİNCE MECLİS’E ŞİKAYET EDİYOR”

Çiçek, Türkiye’de babadan oğula, deden toruna geçen dava süreçleri olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla yargı yoluna giderek hak elde etmenin de çok uzun, zahmetli ve istenilen zamanda çözüm bulunamadığı için o mekanizma tek taraflı olarak bu memnuniyetsizliği giderme imkanı yoktur. Bizim vatandaşımızın zeki kestirme yolu bulmuş. Bu defa ‘git bildiğin yere şikayet et’ denilince o da geliyor Meclis’e şikayet ediyor. Onun içindir ki dünyada meclisine en çok ziyaretçi gelen TBMM’dir. Geçen sene 540 binin üzerinde meclisimize ziyaretçi geldi. Vatandaş hangi konularda milletvekiline geliyor ona da bakmak lazım. 540 binden fazla kişi TBMM’ye gelip milletvekilinden sorunlarına çözüm arıyorsa önemli kısmı ‘git bildiğin yere şikayet et’in karşılığı olarak ‘benim de şikayet edeceğim yer oy verdim milletvekilim var’ deyip geliyor” şeklinde konuştu.

Davaların uzun sürüyor olması meselesinin sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını aktaran Cemil Çiçek, “Görev yaptığımız süre içerisinde gördük, Avrupa Konseyi’nin de en nemli gündem maddelerinden birisidir; alternatif uyuşmazlık çözümleri. Vatandaşın devletle ilgili sorunlarının çözümünde bir alternatif çözüm aracı olarak kamu denetçiliği kurumu gözüküyor. Yargıya gitmeden, milletvekiline gitmeden kestirme yol ve yöntemler aramadan tam demokratik kurallara uygun olarak çözüm arayışında kamu denetçiliği kurumu önemli bir imkan olarak görülüyor” dedi.

Kaynak: İHA