İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü kapsamında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Valilik Atatürk Toplantı Salonu’nda yapıldı.

İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı
Gaziantep İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üç ayda bir toplanıyor. Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ başkanlığında toplanan İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’nda ilin istihdam verileri, mesleki eğitim ve işsizlik sorununa çözüm arayışlarına ilişkin kurul üyelerinin görüş ve önerilerine yer verilip, gelecek istihdam kurulu toplantısı için çalışmalar yapıldı.

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, modern istihdam kurumu olma yolunda iş arayan ile işverenlere yönelik bir dizi tedbirleri alma yolunda girişimlerle, programlarla kamuoyu önünde proje ve teşviklerle istihdamı artırıcı ve işsizliği giderici önlemler alıyor.

İşkur Genel Müdürlüğü’nün uygulama alanlarında bulunan ve taşra teşkilatlarında çok önemsenen “İş Başı Eğitim Programı” yeniden düzenlemeye alındı. Bu program, 10 Nisan 2015 tarihi itibariyle yasallaşarak fiilen uygulanmaya başlandığı bildirildi.

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Sıraç Ekin, İş Başı Eğitim Programı’nı açıkladı.

Ekin, “İşverene hiçbir maliyeti yok. En az 2 sigortalı çalışanı olan işyerlerinde uygulanır. 2-10 çalışana yüzde 1, 11 artı çalışanda yüzde 10 oranında katılımcı verilir. Kontenjanın hepsini tek seferde kullanmak zorunlu değil. Her zaman İşkur’a yeni talepte bulunulabilir. Program en fazla 160 fiili gün uygulanır. Program süresinden önce bitirilebilir. Program günde en az 5 saat en fazla 8 saat uygulanır. Programın günün hangi saatinde uygulanacağına taraflar karar verir. Haftada bir gün bile uygulanabilir. Katılımcıya günlük 36.5 TL, aylık asgari ücret tutarında ödeme yapılır. GSS (Genel Sağlık Sigortası) ve İKMH (İş Kazaları, Meslek Hastalıkları) primleri İşkur bütçesinden ödenir. Kamu kurumları hariç bütün özel sektör işyerlerinde uygulanır. Temizlik görevlisi, hamal gibi meslekler hariç her meslekte yapılır. Katılımcıyı işyeri kendi de bulabilir. Ancak işverenin 1. ve 2. derece kan hısmı (annesi, babası ve çocukları ile kardeşleri, torunları, büyükanne ve büyükbabası) ile eşi olmayacak. Katılımcının son 3 ay içinde işverenin çalışanı olmaması gerekir. Bütün işsizler katılabilir. Ayrıca 2 ve 4 yıllık üniversite öğrencileri ile açık lise öğrencileri de katılabilir. Sözleşme imzalandığında kaç sigortalı çalışan var ise program bittiğinde de o sayıda çalışan olması lazım. Eğer bu mümkün olmaz ise 1 ay daha süre verilir. Bu da olmaz ise 1 yıl süre ile program uygulanmaz. Ancak her zaman katılımcıların yarısını 60 gün işe alırsa yasaklılık hemen kalkar. Programdan bir yıl içinde yeniden faydalanan işveren sadece katılımcıların yüzde 20’sini 60 gün istihdam etmeye başlarsa yeni programdan yararlanır. Programın bitimini müteakip en geç üç ay içinde programı tamamladıkları meslek alanında özel sektör işverenleri tarafından işe alınması ve işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması durumunda işe alındıkları işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile işveren hissesi hazinece karşılanır. 30 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanan programlarda bu süre 6 ay artırılır. Bu teşvik istihdam artırıcı ve işsizliği azaltıcı mahiyette olup, işverene büyük katkı sağlamış durumdadır. Bütün işverenlerin, işletmelerinde çalıştıracakları işçileri İşkur üzerinden almaları büyük önem arz etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA