ESOGÜ'de 'Ortadoğu'da Güncel Meseleler Ve Mezheplerarası Diyalog” Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ortadoğu Araştırma ve Uygulama Merkezi (ESODAM) tarafından “Ortadoğu’da Güncel Meseleler ve Mezheplerarası Diyalog” konulu bir konferans düzenlendi.

ESOGÜ'de 'Ortadoğu'da Güncel Meseleler Ve Mezheplerarası Diyalog” Konferansı
ESOGÜ İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin selamlama konuşmasını yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, bugün Ortadoğu denildiğinde petrol, mezhep, çatışma, sömürge gibi kavramların akla geldiğini, dolayısıyla bölgede yaşananların tüm bilimlerin ilgi alanına girdiğini, durum böyleyken de konunun akademik yönleriyle ele alınmasının önem taşıdığını söyledi.

Bölgede yaşanan çatışmaların sadece petrol, mezhep ya da dış güçlere bağlanarak açıklanmasının diplomatik ve akademik açıdan doğru olmayacağını belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, çok boyutlu bir mahiyet arz eden bölge sorunlarının çözümünün disiplinlerarası bir çalışmayı gerektirdiğini kaydetti.

Konferansta sunulacak tebliğlerin Ortadoğu’nun mezhepsel, siyasi, etnik ve dini sorunlarının çözümü için yapılması gerekenleri bilim dünyasının dikkatine sunacağını ifade eden Prof. Dr. Hasan Gönen, başarı dileklerini sunarak konuşmasını tamamladı.

ESODAM Müdürü Doç. Dr. Mizrap Polat ise, “Ortadoğu Güncelinde Toplum, Mezhep ve Siyaset Bileşkesi” başlıklı açılış konuşmasına, Ortadoğu’daki çok yönlü sorunlara çözüm üretilmesinde farklı mezheplerden bilim insanlarının ortak bir zemin oluşturmasının önemine dikkat çekerek başladı.

Ortadoğu’da etnik, mezhepsel ya da sınıfsal kimliğin düzen dışında kalanlarca mücadele aracı olarak kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Mizrap Polat, Sünni ya da Şii Müslümanların birbirlerine ya da Müslüman olmayanlara zulmetmeyi bırakması ve kardeşlik hukuku içinde sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Birlikte hareket etmek için anlamak, anlamlandırmak ve hissetmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Mizrap Polat, bu noktada İlahiyat Fakültelerinin programlarını birlikte hazırlaması ve faklılıkların bilimsel ve tarafsız olarak anlatıldığı din eğitimi verilmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Selamlama ve açılış konuşmalarının ardından, Pakistan Uluslararası Riphah Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anis Ahmad’ın “Ortadoğu’da Barışın, Birliğin ve Dini Ahengin Gerçekleşmesi” başlıklı açılış tebliği ile başlayan konferans, gün boyu gerçekleşen oturumlarla devam etti.
Kaynak: İHA