'W20'Ye Kadınlardan 'Tam' Destek

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G20 bünyesinde ilk kez kurulacak ve kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkinliğini artırmayı amaçlayan "W20" (Kadın20) adlı çalışma grubuna, Türk iş kadınlarından tam destek geldi.

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, kadın girişimcileri desteklemek ve kadının ticaret hayatındaki rolünü güçlendirmek amacıyla oluşturulacak kadın grubuna ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın istihdamı, kadının işgücüne katılım oranının artırılması konusunun, sadece Türkiye'de değil, dünya ülkelerinin pek çoğunda öncelikli meseleler arasında yer aldığını söyledi.

Sosyal hayatın yanı sıra iş hayatında kadının karşı karşıya olduğu sorunların genelde her ülkede benzer olduğuna işaret eden Bulut, "Üst yönetimde, karar mercilerinde yer alamama, eşit işe eşit ücret meselesi gibi kadına dönük pek çok ayrımcılığı ortadan kaldırmak için dünya ölçeğinde ortak mücadele verilmesi gerekir" dedi.

Politik ya da sosyal hayat içerisinde kadınların maruz kaldıkları ayrımcılığa uluslararası örgütlerin duyarlı olmalarının yetmeyeceğini, etkin bir tutum da almaları gerektiğini vurgulayan Bulut, şu değerlendirmelerde bulundu:
"G-20 ülkelerinin ortak bir kararla, Woman 20 (W20) adıyla bir açılım grubu oluşturmaları bu anlamda son derece önemlidir. Kadınların statülerinin her alanda yükseltilmesi hedefiyle çalışacak böylesine önemli bir oluşumun G20 çerçevesinde oluşturulmasının, inanıyorum ki pratik sonuçları olacaktır. Yeni açıklanan istatistikler, Türkiye'nin, G20 ülkeleri arasında kadının işgücüne katılım oranı sıralamasında 16. sırada olduğunu gösteriyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadın istihdamı sıralamasında da hep en alt sıralarda yer almaktadır. Bu Türkiye'nin kadının iş yaşamındaki yeri meselesine daha fazla dikkat göstermesi, bu konuda daha fazla çalışması gerektiğinin en temel ölçülerinden biri sayılmalıdır. Üstelik istihdam kadar, kayıtdışı istihdam da özellikle kadın çalışanlar arasında yaygındır. Bu konuları yakından takip edecek bir oluşum olarak W20'nin kurulması ve üstelik bunun G20 dönem başkanlığı Türkiye'de iken gerçekleşmesi memnuniyet vericidir."
-"Çok önemli ve beklenen bir gelişme"
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da G20 ülkelerinin, uygulamaya çalıştıklarının tüm dünya için örnek oluşturduğuna dikkati çekerek, "Kadın grubunun kurulması da G20 ülkelerinin beklentisini yerine getirmek anlamında önemlidir, hatta dünya için bir örnek olacaktır" dedi.

Bunun çok önemli ve dünya ülkelerinin beklediği bir gelişme olduğunu ifade eden Türktan, böyle bir grubun kurulmasının da sorunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G20 ülkelerinde dahi erkekler kolayca iş bulabilirken, kadınların iş hayatında istenildiği ölçüde yer alamadığına işaret eden Türktan, bir çok araştırma kurumunun, kadının ekonominin parçası olması durumunda ülkenin ekonomik kalkınmasının sağlanacağını ortaya koyduğunu kaydetti.

Türktan, ülkelerin ekonomik krizleri aşmasının kadınların işgücüne katılımının daha çok sağlanması ve işgücüne katılımda kadın erkek arasındaki farkın azalmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi.
-"Üst pozisyonlarda kadın temsili az"
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz de G20 kapsamında kadın grubu kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bunun son derece sağlıklı ve başarılı bir çalışma olacağını söyledi.

Bir çok gelişmiş ülkede kadınların işgücüne katılımının Türkiye'den yüksek olmasına rağmen, üst pozisyonlarda kadınların temsilinin yetersiz olduğunu gördüklerini ifade eden Semiz, "Kadınların iş yaşamında daha fazla yer almaları, daha fazla temsil edilmeleri, ülke ekonomilerine katkı sağlayacaktır. Kadınların istihdamda önlerinin açılması, eşit fırsatların tanınması ile ülkemizin ve dünyanın ekonomik ve sosyal dengelerinin pozitif yönde nasıl değişeceği görülecektir. Böyle bir çalışmaya desteğimiz tamdır" ifadelerini kullandı.
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat da W20 grubunun kurulmasının Türkiye ve diğer ülkelerde istihdamda atıl olan kadınların tekrar ticarete kazandırılması anlamında önemli olduğunu vurgulayarak, bunun da yeni istihdamlar oluşturacağını ve ekonomilere gelir sağlayacağını kaydetti.

Kadının iş dünyasındaki rolünü artırmaya yönelik bu girişimi desteklediklerini dile getiren Polat, "Buna ilişkin politikalar belli olmadı, ne tür politikalarla çıkacağımız da önümüzdeki günlerde belli olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20'nin pek çok farklı çalışma gruplarına sahip olduğuna işaret ederek, buna Think20 (T20), Business20 (B20), Labor20 (L20), Youth20 (Y20), Civil20 (C20)" gibi pek çok farklı çalışma grubu olduğunu belirterek, W20 (Kadın20) adı altında yeni bir grup başlatmakta olduklarını açıklamıştı. Babacan, G20 bünyesinde bir ilk niteliği taşıyan ve G20 ülkelerinden de geniş destek gören W20'nin, kadınların iş dünyasındaki rolünün ve etkinliğinin nasıl artırılabileceği, kadın girişimciler için nasıl daha fazlasının yapılabileceği konularına odaklanacağını ifade etmişti.
Kaynak: AA