Coca-cola, Önemli Pazarlardaki Yatırımlarına Devam Edecek

Coca-Cola İçecek, önemli pazarlardaki yatırımlarına 2015 yılında da devam edileceğini duyurdu.

Coca-Cola İçecek'in (CCİ) Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, Multan (Pakistan), Astana (Kazakistan) ve Duşanbe (Tacikistan) fabrikalarının bu yıl faaliyete geçmesinin planlandığı bildirildi.

CCİ'nin 2015 yılında Türkiye'deki satış hacminin düşük tek haneli büyüme, uluslararası operasyonların "düşük-onlu", konsolide satış hacminin ise yüksek tek haneli büyüme kaydetmesi öngörülen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Net satış gelirlerindeki artışın hacim artışının üzerinde, FAVÖK artışının ise net satış gelirlerindeki artışın üzerinde olmasını öngörüyoruz. Türkiye operasyonlarının net satış gelirlerinin fiyat artışları ve küçük paketlerin payındaki artıştan olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Uluslararası operasyonlarda ise, ülkelerdeki satın alma gücünü de dikkate alarak, ürün fiyatlarını devalüasyonların etkisini azaltacak şekilde ayarlamayı öngörüyoruz. Diğer yandan, CCİ tüm pazarlarında düşen hammadde fiyatlarından yarar sağlayabilecek konumdadır.
2015 yılında, önümüzdeki dönemdeki fırsatları yakalamak için önemli pazarlardaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Multan (Pakistan), Astana (Kazakistan) ve Duşanbe (Tacikistan) fabrikalarımızın bu yıl faaliyete geçmesini planlıyoruz. Diğer ülkelerdeki üretim kapasitemizi de artan talebe paralel olarak yeni hatlar ekleyerek artırmaya devam ediyoruz."
Açıklamada, beklentilere yönelik risklere de değinilirken, bu riskler; "tüketimde hızlı yavaşlama", "çatışma ve kargaşa", "kurlardaki devalüasyon" ve "hammadde fiyatlarında artış" olarak sıralandı.
Satışların tamamının gelişmekte olan ve öncü piyasalardan sağlanıyor olmasına bağlı olarak politik ve ekonomik istikrarsızlığın tüketici güvenini bozabileceğine işaret edilen açıklamada, hammadde fiyatlarında mevcut görünümün aksine olumsuz değişimlerin gerçekleşmesinin hammadde maliyetlerini artırma potansiyeline sahip olduğu ve marjlara negatif etki edebileceği aktarıldı.
Açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"CCİ'nin pazarları ve bu pazarlara yakın ülkelerde özellikle son yıllarda politik ve güvenlik endişeleri söz konusudur. Suriye ve Irak'ta askeri ve sivil çatışmalar meydana gelmektedir. Suriye operasyonlarının CCİ'nin konsolide sonuçlarına olan etkisi ihmal edilebilir seviyedeyken, Irak grubun toplam satış hacminin yüzde 9'unu oluşturmaktadır. Irak'ta bölgesel ve sivil gerilimin tırmanması şirketin sonuçlarını etkileyebilir.
Son dönemde döviz piyasalarında görülen yüksek dalgalanma, CCİ'nin pazarlarındaki büyümeyi ve kısa vadede şirketin finansal sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Düşen emtia fiyatları, 2015 yılı için Orta Asya bölgesindeki büyümenin yavaşlamasına yönelik beklenti yaratmaktadır. Buna bağlı olarak, Türkmenistan Manat'ı Ocak 2015'te yüzde 19, Azerbaycan Manat'ı ise Şubat 2015'te yüzde 34 oranında değer kaybetmiştir. Türkmenistan ve Azerbaycan'daki devalüasyonların ardından bölgedeki mevcut makroekonomik koşullarla beraber, 2015 yılında kur tarafında gerçekleşebilecek negatif etkilerin boyutunu öngörmek zordur. Diğer yandan, CCİ, dalgalanmanın yüksek olduğu piyasalarda başarılı bir faaliyet geçmişine sahiptir."
Kaynak: AA