'Akçakoca Ormanlarımız ve Biyoçeşitliliği' Konulu Panel

Akçakoca Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Akçakoca Ormanlarımız ve Biyoçeşitliliği“ konulu panel gerçekleştirildi.

'Akçakoca Ormanlarımız ve Biyoçeşitliliği' Konulu Panel

Yoğun bir ilginin olduğu programda ilk olarak Düzce Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ernaz Altundağ “Biyolojik Çeşitlilik Genel Bakış“ konulu sunumu gerçekleştirdi. Altundağ, sunumda şunları aktardı; “Yiyeceklerimizin tümü biyolojik çeşitlilik kaynaklıdır. Biyolojik çeşitlilik günümüzde tıp, kozmetik, gıda üretim süreçlerinden yararlanılan bir ham madde olarak görülmektedir. Doğal habitatlar yok olmakta, türler aşırı kullanım tehdidi altında bulunmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin artması genellikle verimliliği artırabilir, ancak verimliliğin artması biyoçeşitliliği azalmaktadır. Kirlettiğimiz çevrenin faturası bize çeşitli sağlık ve diğer sorunlar şeklinde geri dönmektedir. Orman ekosistemlerini korumalıyız, tüketim alışkanlarımızı değiştirmeliyiz, enerjiyi tasarruflu kullanmalıyız, fosil yakıt tüketimini azaltmamız gerekiyor."

AKÇAKOCA'DA 639 ÇEŞİT BİTKİ TÜRÜ VAR
Bitki Sistematikçisi Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyolojik Bölümü öğretim üyesi Dr. Aslı Doğru Koca konuşmasında Akçakoca ilçesinin bitki çeşitliliği ve bazı bitkilerin yerel kullanımı konusunda bilgiler verdi. Akçakoca’da yetiştirilen bitki türleri hakkında sistematik bulguları ve araştırmaları sonucunda elde edilen verileri paylaşan Koca Akçakoca’da toplam 636 çeşit bitki türü olduğunu belirterek bu bitki türlerinin özelliklerini, nerelerde yetiştiğini ve nelere iyi geldiği hakkında bilgiler sundu.

BÜTÜN MESELE ENERJİYE DÖNÜŞTÜRMEK
Düzce Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sargıncı Akçakoca ormanlarında yapılan ormancılık ve bilimsel faaliyetlerinin biyoçeşitlilik üzerine etkisini anlattı. "Orman ekosistemini kısaca tanımlarsak, ekosistemler açık sistemlerdir ve döngü sistemidir. Bütün mesele enerjiye dönüştürmektir. Enerji döngüsüne bağlı olarak, canlı çeşitliliği değişmektedir” diyen Sargıncı sunum eşliğinde, yaptığı araştırmalar ve incelemeler ışığında görsel analizleriyle bilgilerini paylaştı.

EKO TURİZM ÖN PLANA ÇIKMALI
Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör ise Akçakoca ormanlarının turizm açısından değerlendirilmesi hakkında bilgi sundu. Güngör, “Akçakoca ormanlarının sürdürülebilinirliği ve turizm alanında nasıl bir etkisi olur? bunu araştırmak gerekiyor. Bu konuda Akçakoca’da Düzce’de önem arz ediyor. Bu konudaki farklı bakış açılarını geliştiriyoruz. Eko-turizmi ön plana çıkartmamız gerekiyor. Ormanlar konusunda hukuki ve bilimsel tedbirler alınmalıdır. Orman ve turizm ilişkisi nasıl olmalıdır dersek, temelinde kentsel mekanlarda reaksiyon kaynaklarına yönlendirilmektedir. Doğası, tarihi, arkeolojik ve sosyal kültürel değerlerine bakılarak turizm alanında değerlendirilmesi gerekiyor. Ormanların sürdürülebilinir olması için bunlara dikkat edilmelidir“ dedi.

Panel bitiminde katılımcılardan konuşmacılara sorular soruldu ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu

Kaynak: İHA