Tacizci Kardinalin Özlük Hakları Alındı

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, adı taciz skandallarına karışan İskoç Kardinal Keith O'Brien'ın, kardinallik hak ve imtiyazlarını elinden alan feragatnameyi imzaladı.

Papa Franciscus'un, 30 yıl önce rahibelere cinsel taciz başta olmak üzere uygunsuz şekilde davranmakla suçlanan Kardinal O'Brien'in kardinallik haklarını elinden alan istifa mektubunu imzalayarak Kardinaller Meclisi'ne gönderdiği belirtildi.
Papa'nın onayıyla tenzili rütbeye uğrayan O'Brien'ın, kardinallik imtiyazlarını kaybettiği ve artık Monsenyör olarak anılacağı ifade edildi.
Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano da yaptığı açıklamayla Papa'nın İskoçya Kilisesi'nin sadık inananlarının endişelerini dikkate aldığını, onların güvenlerinin tazelenmesi ve cesaretlendirmesine yönelik bu tedbiri aldığını dile getirdi.
O'Brien da, İskoç Kilisesi ve cemaatine yönelik yaptığı açıklamada, iki sene önce kiliseye ve İskoç halkına yaptığı özrünü tekrarlayarak, yapmış olduğu cinsel tacizlerle kendisinden beklenen standartların altına düştüğünü kabul edip, çok üzgün olduğunu söyledi.

Katolik Kilisesi'nin başını ağrıtan din adamlarının taciz skandallarına karışma olayına bulaşan İskoç Kardinal Keith O'Brien, Papa Franciscus'un seçimiyle sonuçlanan 2013 Konklavı'na da (Papalık seçimi) hakkındaki suçlamalar dolayısıyla katılamamıştı.
Vatikan tarihinde 1927 yılından beri bu yana Katolik Kilisesi tarihinde böyle bir şeyin olmadığı belirtildi. Papa 11. Pius'un, tanınmış bir Cizvit olan Kardinal Luis Billot'u, 1927 yılında Katolik Nasyonalizm'den etkilenen Charles Maurras'ın, Fransız Devrimi karşıtı Action Française hareketine destek vermesinden ötürü Kardinaller Meclisi'nden çıkarıldığı Vatikan kaynaklı yazılarda yer alıyor.
Kaynak: AA