Vali Mustafa Büyük’ten 'Bilinçli Tüketici” Vurgusu

Adana Valisi Mustafa Büyük, ülkede her geçen gün bilinçli tüketim anlayışının gelişiyor olması ve gösterilen hassasiyetin ülken refahı ve büyümesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Vali Mustafa Büyük’ten 'Bilinçli Tüketici” Vurgusu

Vali Büyük, 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanacak olan “Tüketici Haftası” dolayısıyla yayınladığı mesajda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bu konudaki çalışmalarını titizlikle yürüttüğünü söyledi ve bilinçli tüketimin önemine vurgu yaptı.
Vali Büyük, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yaşama hakkından sonra gelen ve insan haklarının önemli bir bölümünü oluşturan tüketici hakları, aynı zamanda insana verilen değerin ve çağdaş uygarlık seviyesinin de bir ölçüsüdür. İnsan ilişkilerinde olduğu gibi ihtiyaçların karşılanması sırasında alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı saygı ve hakların korunması ilkesinin benimsenmesi ve bu ilkelerin belli kurallara bağlanması gerekir. Alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı hakları düzenlemek amacıyla hazırlanan 6502 Sayılı Tüketici Kanunu; tüketici ile üretici-satıcı arasındaki tüm ilişkileri belirlemek tüketici haklarına zarar veren uygulamalara karşı idari, teknik, hukuki ve ekonomik önlemleri alarak sadece tüketiciyi korumak için değil, onunla ilgili örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları da düzenlemektedir.”

“BİLİNÇLİ TÜKETİM, EKONOMİYE OLUMLU KATKI YAPAR”
Açıklamasından, tüketicisi bilinçli olan ülkelerin ekonomilerinin daha sağlıklı büyüdüğüne yer veren Vali Büyük, “Kıt kaynakları en verimli şekilde değerlendirerek ürün ve hizmete dönüştüren ülkelere bakıldığında da tüketicilerinin bilinçli olduğu görülmektedir. ‘Teknolojik gelişmeleri takip edeceğiz’ diye ihtiyaç dışı ürün satın almak yerine, gerçekten ihtiyacı olan ürünü temin eden, çevresel faktörleri ve aldığı ürünün geri dönüşüme uygun olduğunu gözeten tüketicilerin yer aldığı ülkeler daha hızlı gelişmektedir. Ülkemizde de her geçen gün bilinçli tüketim anlayışının gelişiyor olması ve gösterilen hassasiyetler ülkemizin refahına ve büyümesine önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZA DA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Vali Coş açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Bilinçli tüketimin geliştirilmesi ve tüketicinin korunmasına yönelik devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları görevlerinin başında olmakla birlikte, konuyla ilgili olarak vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. Bu çerçevede, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve satın aldıkları mal ve hizmetlerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak, İlimizde bulunan İl ve İlçe Hakem Heyetleri Başkanlıkları faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, ‘175 Alo Tüketici Hattı’ aracılığıyla da tüketicilerimizin sorularına cevap verilmektedir. Bu vesileyle “Tüketiciler Haftası”nı kutluyor, tüm vatandaşlarımızı, hakları konusunda duyarlı olmaya ve bilinçli tüketime çok daha fazla önem vermeye çağırıyorum.”
Kaynak: İHA