Nato Genel Sekreteri Stoltenberg Londra'da

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

Görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cameron ve Stoltenberg'in gelecek dönemde yapılacak NATO askeri eğitim tatbikatları ve Rusya-Ukrayna krizindeki son gelişmeleri ele aldıkları belirtildi.
Açıklamada, görüşmede Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde geçen yıl Eylül ayında Galler'de yapılan NATO zirvesinde kararlaştırılan taahüttlere değinildiği belirtilerek, kriz bölgelerine yakın NATO ülkelerine 48 saat gibi kısa bir sürede kaydırılabilecek "Öncü Güç" ile bağlantılı çalışacak, Polonya, Romanya ve Bulgaristan da dahil Baltık ülkelerinde oluşturulacak 6 komuta merkezinin kurulum sürecinin de değerlendirildiği bildirildi.

NATO'ya destek kapsamında İngiliz ordusu için harcamaların da konuşulduğu görüşmeye ilişkin açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere'nin birlik içerisindeki liderliğinden ve İngiliz hükümetinin savunma alanındaki harcamalarını yeni kabiliyetlere odaklı yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Cameron da, bu yılki NATO askeri eğitimlerinde İngiltere'nin daha güçlü bir rol alması için yeni planlarını anlattı. Bu planlar kapsamında İngiltere, Baltık ülkelerinde bu yıl sonuna doğru yapılacak 'Arrcade Fusion' isimli eğitim tatbikatına 850 askeri personel gönderecek ve NATO'nun 'Öncü Güç'ünün gelişmesine katkıda bulunacak."
Açıklamada ayrıca, iki liderin görüşme çerçevesinde Ukrayna krizinin durumunu ile Rusya'nın "agresif tavırlarını" da ele aldığı kaydedilerek, "Cameron ve Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda, Moldovo'da, Gürcistan'da uyguladığı karmaşık savaş hali taktikleriyle başedilmesi ihtiyacını görüştü. İki lider, Rus propagandasıyla mücadelede etkili stratejik iletişimin merkezi olduğu konusunda hem fikir olduklarını bildirdi" denildi.
Ukrayna krizinden çıkarılan dersler doğrultusunda oluşturulmasına karar verilen ancak sonrasında benzer nitelikli tüm krizlerde kullanılmasına karar verilen ve kriz bölgelerine yakın NATO ülkelerine 48 saat gibi kısa bir sürede kaydırılabilecek "Öncü Güç" konusuna Türkiye de destek veriyor.
Kaynak: AA