İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yunusi Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin dini işler ve azınlıklardan sorumlu yardımcısı Ali Yunusi, önceki gün sarf ettiği "Irak başkentimizdir" sözlerine açıklık getirdi.

İranlı öğrenciler haber ajansı ISNA'da yer alan açıklamada, Yunusi'nin, "Medyada yer alan Irakla ilgili açıklamalarım, Sasaniler, Eşkaniler ve Ahamenişler dönemine ait konulardı. İran İslam Cumhuriyeti, diğer ülkelerin her türlü sınır ihlali ve içişlerine karışmaya daha önce de karşıydı şu an da karşıdır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında Yunusi'nin şu sözleri aktarıldı:
"İran'ın asli siyaseti, Irak ve diğer ülkelerin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğüne saygı göstermek olmuş, hiçbir zaman genişleme ve başka ülkelerin topraklarına girme isteği olmamıştır. İran, Irak'ın talebine diğer ülkelerin sözde yardımlarından farklı olarak, pratikte cevap vermiş; danışmanlık hizmeti sunmuş ve yardım göndermiştir. İran'ın Irak, Afganistan, Tacikistan ve diğer komşu ülkeleriyle tarih ve kültür birlikteliği vardır. Bölge ülkeleri, iş birliği ve birliktelikle yabancı yayılmacılığa karşı durabilirler."
Yunusi, geçen pazartesi Tahran'da "Büyük İranlı Kimliği Konferansı"nda yaptığı konuşmada, İran kültür coğrafyasının Çin sınırından Hint alt kıtasına, Kuzey Kafkasya'dan Basra Körfezi'ne ulaşan bölgeyi kapsadığını savunmuştu. Yunusi, "Irak şu an sadece medeniyet etkimiz altında olan bir ülke değil. Kimlik, kültür merkezimiz ve başkentimizdir. Bu, dün olduğu gibi bugün de böyledir" demişti.
Irak Dışişleri Bakanlığı da Yunusi'nin sözlerini kınamış, İranlı yetkilinin açıklamasını sorumsuzluk olarak nitelendirmişti.
Kaynak: AA