'Torba Kanun' Teklifi Tbmm Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri içeren "Torba Kanun" teklifinin bir maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddeye göre, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde bulunan bazı alanlarda yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında, trampa yolu ile kamulaştırılan taşınmazların Hazine'ye devir ve teslimi 31 Aralık 2015 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak. İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen KDV, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınacak.
Bu arada görüşmelerde AK Parti Grubu'nun önergesiyle Doğal Gaz Piyasası Kanununa geçici madde eklenerek, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (İGDAŞ) özelleştirilmesinde düzenleme yapan madde tekliften çıkarıldı.

- "Amacınız çok açık ve net"

Görüşmeler sırasında CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, teklifin 12. maddesi üzerinde söz alarak, "Hırsızlığa yol veriyorsun, böyle düzenleme mi olur? Düpedüz kamu kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan bütün malları bir vakfa devretmek. Amacınız çok açık ve net. Burada Türkiye Cumhuriyetini çökertmek için varlıklarına el koyma girişiminiz var. Bunun hesabı sorulur, bugün olmazsa yarın sorulur" ifadelerini kullandı.
AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Çetin'e, "Hırsız kelimesi size yakışmadı" karşılığını verdi.

- "Hırsız kelimesinin burada hiçbir yeri yoktur"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise Çetin'in, maddeyle ilgili eleştiriler yapabileceğini ancak konuşmasının içerisinde kullandığı bazı ifadelerin kendisine de TBMM çatısı altına da yakışmadığını söyledi.

Kılıç, "Hırsız kelimesinin burada hiçbir yeri yoktur" dedi.

"Sizin Cumhurbaşkanınız, bizim Cumhurbaşkanımız" diye bir ayrım olmadığını vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve anayasasına göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından, onların oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bütün Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının Cumhurbaşkanıdır. Burada kendisiyle veya ailesiyle ilgili olarak sizin (Çetin) ima ettiğiniz sözleri de size iade ediyorum. Bir kişinin bir ailenin üyesi olarak hayır işlerinde bulunmak üzere bir vakfın yönetiminde, bir kuruluş yönetiminde olması eleştirilecek bir şey değildir. Sayın Esra Albayrak'ın Yeşilay'ın yönetiminde olması oradaki hizmetlere, çalışmalara ve ihtiyacı olan kişilere yardımcı olabilmek için bir katkıda bulunmak üzere hayır anlamıyla girilmiş olan bir iştir. Buradan herhangi bir gelir de sözkonusu değildir. Kişisel anlamdaki ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ayrımcı sözlerinizin yakışmadığını dile getirmek istiyorum."
AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Çetin'e, "Biraz Şişli'yi konuşalım. Diyorsunuz ki 'Türgev'in başkanı kim?' O zaman Şişli Belediye Başkanı kim onu da konuşalım. Şişli belediyesini kim yönetiyor. Mafyavari söylem ve tehditlerle..." dedi.


- "Geri alınacak bir sözcük kullanmadım"

Tekrar söz alan Çetin, "Bir milletvekili olarak eğer amacı aşan bir ifade kullanmışsam ki kullandığım kelimelerin hepsinin ne olduğunu biliyorum. Bunlar, bu maddedeki yazılı düzenlemenin sonuçlarının geçmiş tecrübelerle sabit olduğu için, bunu gördüğüm için kullandığım sözcükler. Sözlerimin hepsinin arkasındayım. Öyle geri alınacak bir sözcük kullanmadım" diye konuştu.

Çetin, AK Parti sıralarından "hırsızsınız" ifadesini kullandığının belirtilmesi üzerine, böyle söylemediğini, "hırsızlığa yol yapan düzenleme" ifadesini kullandığını kaydetti.

Komisyon, teklife ilişkin çalışmalarına 11 Şubat Çarşamba günü devam edecek.
Kaynak: AA