Sahraaltında 30 Milyondan Fazla Ruhsatsız Silah Kullanılıyor

Gine Güvenlik Bakanı Mahmut Cisse, Sahraaltı Afrikası'da 30 milyondan fazla ruhsatsız hafif silah kullanıldığını belirtti.

Cisse gazetecilere açıklamasında, dünya genelinde 875 milyondan fazla silahın ruhsatsız kullanıldığına dikkati çekti.
Sahraaltı Afrikası'da 30 milyondan fazla, Batı Afrika'da ise 8 milyona yakın silahın ruhsatsız kullanıldığını söyleyen Cisse, bu silahlar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Bakan Cisse, klasik silahların yasa dışı ticaretinin önüne geçilmesinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel istikrar, barış ve acıları önlemek için kullanımının engellenmesi çağrısında bulundu.
Cisse, bu silahların ruhsatsız kullanımını engellemek için anlaşma imzalamak amacıyla Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) 2006'da toplandığını hatırlattı.
Anlaşma, Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'nun üyesi oluğu ECOWAS ülkelerinde 2011'de yürürlüğe girmişti.
Sahraaltı Afrikası, Nijerya, Kamerun,Çad ve Nijer'de Boko Haram, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) ve Mali'nin kuzeyindeki silahlı grupların artan saldırılarına sahne oluyor.
Kaynak: AA