Kumluca Belediye Başkanı Çetinkaya Açıklaması

"Tarım ürünlerimizi kaliteli ürettiğimiz sürece Rusya krizinin etkisi olmayacaktır"

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, "Tarım ürünlerimizi kaliteli ürettiğimiz sürece Rusya krizinin etkisi olmayacaktır" dedi.

Çetinkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan gerilimin psikolojik olduğunu, bazı kişilerin bundan nemalanmak istediğini savundu.

2014 yılının 30 Kasım'ı ile 2015 yılının 30 Kasım'ı arasında Finike Gümrük Müdürlüğü verilerine göre Rusya'ya yapılan ihracatın, bölgeden yapılan toplam tarımsal ihracatın yüzde 10'nu bile karşılamadığını ifade eden Çetinkaya, "Tarım ürünlerimizi kaliteli ürettiğimiz sürece Rusya krizinin etkisi olmayacaktır" dedi.

Çetinkaya şunları kaydetti:

"Geçen son bir yılda bölgemizden yapılan tarımsal üretimin ihracat hacmi 86 milyon 231 bin dolar. Rusya'ya yapılan ihracatımız ise sadece 8 milyon 180 bin dolar. Bunun yanında Romanya'ya yapılan ihracatımız 19 milyon, diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat miktarımız ise 59 milyon dolar. Bu rakamlara baktığımızda bölgemizden yapılan ihracatın toplam miktarının yüzde 10 bile değil Rusya'ya yapılan ihracat. Yaşanan bu olumsuzluğu etkilenmeden aşmak için bölge üreticileri olarak kaliteli üretim yapmaya devam edeceğiz."

Çetinkaya, Rusya ile yaşanan gerilimin ardından toptancı hallerinde günübirlik belirli bazı ürünlerde yaşanan fiyat düşüklüğünün ardından piyasalarında toparlandığını ve normal seyrine döndüğünü bildirdi.

Çetinkaya, "2013 yılında 28 Kasım günü domates Kumluca Toptancı Hali'nde 80 kuruş, 2014 yılında aynı tarihte domates 1,50 kuruş iken bu yılda aynı tarihte fiyat yine aynı. Yaşanan olumsuzluklar karşısında hükümetimiz doğru politikalar belirleyerek bunun da üstesinden gelecektir. Yeter ki biz millet olarak birbirimize kenetlenelim, birlik olalım" diye konuştu.
Kaynak: AA