İngiltere Parlamentosu'nun Suriye Tezkeresine Onay Vermesi

ABD Başkanı Obama, Birleşik Krallık’ın Suriye’ye hava operasyonuna izin veren tezkerenin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı

WASHINGTON – ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Parlamentosu’nda, uluslararası koalisyonun Suriye’de DAEŞ’e yönelik yürüttüğü hava operasyonlarına Birleşik Krallık’ın katılmasına onay veren tezkerenin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Obama, İngiltere’de tezkerenin kabul edilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşik Krallık’ın, Suriye’de DAEŞ hedeflerine saldırmaya dönük koalisyon güçlerine katılması kararından memnuniyet duyuyorum” ifadesini kullandı.

ABD ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkinin, ortak değerlerle küresel barış, zenginlik ve güvenliğe dayandığını belirten Obama, DAEŞ’i hedef alan uluslararası koalisyonun başlangıcından itibaren de Birleşik Krallık’ın koalisyondaki en önemli partnerlerden biri olduğunun altını çizdi. Obama, “İngiliz güçlerinin koalisyon kuvvetleriyle Suriye üzerinde uçmasını sabırsızlıkla bekliyoruz ve onları koalisyonun hava görev emrine bir an önce entegre etmek için çalışacağız” ifadesini kullandı.

- Obama, Almanya'nın da girişiminden memnun

Obama, ayrıca Almanya’nın DAEŞ ile mücadele etmek için Suriye’ye yaklaşık bin 200 kadar askeri, keşif uçakları, havadan yakıt ikmal uçağı gibi unsurlarını gönderme kararından da duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Söz konusu kararın Almanya Parlamentosu’nun onayını beklediğine işaret eden Obama, “Bu, Almanya’nın DAEŞ’le mücadele kampanyasına devam eden taahhüdünün açık bir göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

Alman hükümeti, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, DAEŞ ile mücadele için askeri unsurların Suriye'ye gönderilmesi tezkeresini imzalamıştı. Suriye'de görev yapacak Tornado keşif uçakları ile birer fırkateyn ve yakıt ikmal uçağından sorumlu bin 200 personelin görev süresini bir yıl olarak belirleyen tezkerenin bu hafta parlamentonun onayına sunulması bekleniyor.
Kaynak: AA