'Yenilenebilir Enerjinin Türkiye Ve Dünya İçin Önemi Paneli'

Bartın Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜYENARUM) Müdürü Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu, Türkiye'nin 2050 yılında elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 80 olabilmesi gerektiğini belirterek, "Rusya krizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini ortaya koydu" dedi.

Saraçoğlu, Bartın Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yenilenebilir Enerjinin Türkiye ve Dünya İçin Önemi" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimle ülkede en fazla konuşulan konunun enerji sorununun yaşanabilmesi ihtimali olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerji ihtiyacını kimseye bağımlı kalmadan yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlayabileceğini ifade eden Saraçoğlu, "Türkiye'nin 2014 yılı sonu elektrik üretimi kurulu gücü 69 bin 516 megawatt, elektrik üretimi ise 250 milyar kilovatt olmuştur. Elektrik üretiminde fosil kaynaklı üretim yüzde 80 iken, yenilenebilir kaynakların payı sadece yüzde 20'dir. Toplam elektrik üretiminin yüzde 49'unun doğal gaz ve yüzde 15'inin ithal kömür ile karşılanması için ülkemiz 250 milyar dolar ödemiştir" dedi.

Ülkenin, yenilenebilir enerjide mevcut potansiyelinin altında bir üretim yapabildiğini anlatan Saraçoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemiz, güneş enerjisi potansiyelinin binde birini, rüzgar enerjisi potansiyelinin yüzde 7'sini, jeotermal potansiyelinin yüzde 16'sını, hidrolik potansiyelin yüzde 60'ını kullanabilmektedir. Petrol, kömür ve doğal gaz ithalatı nedeniyle enerjide yüzde 80 dışa bağımlı olan Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçişi hızla gerçekleştirmesi ekonomik ve siyasi olarak zorunluluk arz etmektedir. Türkiye'nin 2050 yılı elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 80 olabilmelidir. Rusya krizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini ortaya koymuştur."

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da bugün ülkenin çevresinde yaşanan savaşların temelinde enerji ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak, "Dünyanın ve ülkemizin en önemli konularından biri enerjidir. Etrafımızda ve dünyanın çeşitli noktalarında yaşanan çatışmaların nedeni enerji kaynaklarına sahip olabilmektir. Fosil kaynaklar her yerde bulunmadığı için yenilenebilir kaynaklara yönelmek zorunludur. Üniversitemiz de ülkemizin bu kaynakları kullanımı noktasında bilimsel olarak katkı sağlamaya çalışmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA