Şili'de Okul Harçları Kalkıyor

Güney Amerika ülkelerinden Şili'de kongre, öğrencilere parasız üniversite imkanı sunan yasayı onayladı.

Kongrenin alt ve üst kanatları tarafından onaylanan yasa, ülke genelinde devlet üniversitelerinde öğrenim gören 200 bin öğrenciyi etkileyecek.

Okul harçlarının kaldırılması, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'in reform paketinin en önemli maddelerinden biriydi.

Özel üniversitelerde okuyan öğrenciler de yasadan kısmen yararlanabilecek. Anayasa Mahkemesi, geçen hafta sadece devlet üniversitelerini kapsayan yasanın öğrenciler arasında ayrım yaptığına işaret etmiş hükümet de 765 milyon dolarlık planda değişiklik yapmıştı.

Şili'de okul harçlarının çoğu ailenin karşılayamayacağı kadar yüksek olduğunu ileri süren üniversite ve lise öğrencileri, 2011'de aylarca süren gösteriler düzenlemişti. Öğrencilerin, eylemlerine 2012'de de devam etmesi üzerine dönemin Devlet Başkanı Sebestian Pinera, eğitim sistemine ek kaynak sağlanması için vergi reformu yapmış ancak sorunlar yine de çözülememişti. Öğrenciler, daha sonra da sık sık sokaklara dökülerek seslerini duyurmaya çalışmıştı.

Öğrenciler, dünyanın en büyük bakır üreticisi ve Latin Amerika'da kişi basına düşen milli gelir seviyesi en yüksek ülkelerden Şili'de zengin kaynaklardan elde edilen gelirin eğitim başta olmak üzere halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılması gerektiğini savunuyor. Aralık 2013'teki devlet başkanlığı seçiminde oyların üçte ikisini alan Bachelet, devlet okullarının kalitesini yükselterek,  özel okullar ve üniversitelerin kar amacı gütmesini önleyerek ve ihtiyaç duyan herkese parasız eğitim sağlayarak eğitim sistemini değiştireceği sözünü vermişti.

Kaynak: AA