Demokratik Kongo Cumhuriyeti'de Çatışma

Ülkenin doğusunda Ruandalı ayrılıkçılar ile silahlı grup Mai Mai arasında çıkan çatışmada 5 kişi öldü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ruandalı ayrılıkçılar ile Mai Mai milisleri arasında çatışma çıktı, 5 kişi hayatını kaybetti.

Sivil toplum kuruluşu Barış, Demokrasi ve İnsan Haklarını Geliştirme Araştırma Merkezi (CEPADHO) Koordinatörü Ömer Kavota, ülkenin doğusunda Buleusa bölgesinde Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne (FDLR) bağlı Ruandalı ayrılıkçılar ile silahlı grup Mai Mai'ye  bağlı milisler arasında çıkan çatışmada, 1'i milis, 4'ü ayrılıkçı, 5 kişinin öldüğünü açıkladı.

Walikale bölge yetkilisi Claire Banguene ise ayrılıkçıların geçen ay bölgede binden fazla evi ateşe verdiğini belirtti.

Kuzey Kivu'da bazı bölgelerin kontrolünü almak için iki silahlı grup arasında zaman zaman çatışma yaşanıyor.

Demokratik Kongo Silahlı Güçler (FARDC) Sokola 2 operasyonuyla, yıllardır ülkenin bu bölgesinde faaliyet gösteren Ruandalı ayrılıkçıları etkisiz hale getirmek amacıyla tek başına mücadele veriyor. Yetkililer, FARDC'nin bu mücadelede daha etkin olabilmesi için BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) ile ortaklaşa çalışması gerektiğini savunuyor.

MONUSCO Başkanı Maman Sambo Sidiku, ay başında yaptığı açıklamada, ayrılıkçıları hızla yok etmek amacıyla FARDC ile BM'nin yeniden işbirliği içine girmesi gerektiğine dikkati çekerek "Ruandalı ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyonlar BM ile ortaklaşa yürütülmeli" ifadesini kullanmıştı.

Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık 800 bin Tutsinin ölümüne neden olan soykırımdan sonra ülkeden kaçan FDLR ayrılıkçıları, Demokratik Kongo'nun Ruanda sınırında sivillere yönelik saldırılarını da sürdürüyor.
Kaynak: AA