18 yaştan küçük olana da destek yolda

Hükümet seçim vaatleri arasında yer alan 'çeyiz hesabı'yla ilgili yönetmeliği çıkardı. 18'ini doldurmayana da çeyiz desteği verilecek. Azami destek 5 bin TL olacak

18 yaştan küçük olana da destek yolda
Hükümet çeyiz hesabı için düğmeye bastı. Çeyiz hesabı açacak kişilere yapılacak devlet katkısı oranı ile hesapların denetimi ve uygulamasını içeren yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. 4 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelik ile çeyiz hesabı açacak kişilere devlet 'katkı' yapmaya başlayacak. Ancak bunun için katılımcının evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapması gerekiyor. Destek ilk evliliğini 27 yaşını doldurmadan yapanlara verilecek. Çeyiz hesabı 18 yaşından küçüklere de veli veya vasi aracılığıyla açılabilecek.

DÜZENLİ ÖDEME ŞART

Yönetmeliğe göre, Türk Lirası cinsinden bankaların yurtiçi şubesine açılacak hesap 'ortak hesap' olamayacak. 18 yaşından küçükler adına velilerin açabileceği hesaba, açılışında 15 bin lirayı aşmayacak şekilde belirtilen üst tutarı aşan bir tutar yatırılabilecek. Katılımcılar birden fazla çeyiz hesabı açamayacak. Düzenli aylık ödemede en az 100 TL, en çok bin TL yatırılabilecek. Ödemelerin 3 aylık ödeme planına göre yapılması durumunda ise alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Aylık ödeme planını seçen kişi, ödemesini bir defadan fazla aksatamayacak.

27 YAŞ SINIRI VAR

Katılımcının devlet katkısına hak kazanması için evlilik tarihinden önce asgari üç yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması, 27 yaşını doldurmadan da ilk evliliğini yapması gerekiyor.

6 AY İÇİNDE BAŞVURU

Katılımcılar , evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde aile cüzdanı ve ilk evliliğine dair nüfus müdürlüklerinden alacağı belgeyle çeyiz hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Bakanlık, bankaların gönderdiği belgelerin ulaşmasının ardından on iş günü içerisinde belgeleri kontrol edip katkıyı bankaya aktaracak.