Vali Yerlikaya'dan 'Gastronomi' Teşekkürü

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), Gaziantep’i gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil etmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Yerlikaya'dan 'Gastronomi' Teşekkürü
Vali Yerlikaya, yaptığı açıklamada Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network) 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulu’nun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulduğunu belirterek, gastronomi dalında bu güne kadar 8 şehrin bu ağa dahil edildiğini hatırlattı. Gaziantep’e gastronomi unvanı verilmesi sürecinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Yerlikaya, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin olmak üzere, Gaziantep mutfaklarında yöresel değerlerimizi en güzel şekilde işleyen lezzet ustası hanımefendilere, bu kültüre bilim ışığıyla rehberlik eden gastronomlarımıza, lezzet ustası gurmelerimize, yöresel lezzetin mimarı şeflerimize, marka değerimizi her gün arttıran işletmecilerimize, konuyla ilgili bütün meslek kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında ’el sanatları ve halk sanatı’, ’dizayn’, ’sinema’, ’gastronomi’, ’edebiyat’, ’müzik’ ve ’görsel sanatlar’ gibi 7 farklı dalda gerçekleştirdiği çalışmalar, ilgili çevreler tarafından referans olarak kabul edildiğini vurgulayan Yerlikaya, "Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın ilimizin mesleki teşekkülleriyle birlikte başlattığı girişimler bugün meyvesini vermiş, ülkemizin tarihî ve kültürel değerleri arasında özel bir yeri bulunan ’Gaziantep mutfağı’ yapılan değerlendirmeler sonucu, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan, dünya genelindeki 10 yeni gastronomi şehri arasında ülkemizin ilk şehri olmuştur. İpekyolu üzerinde binlerce yıllık geçmişiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış ve her köşesi medeniyet izleriyle dolu olan Gazi şehrimiz, Batı ve Doğu kültürünü Akdeniz üzerinden taşıyan bir geçiş noktası özelliğini korumaya devam etmektedir. Yöremizde yetiştirilen ürünlerin doğal aromasının Gaziantepli ev hanımlarının mahareti ve Gazianteplilerin damak tadıyla birleşmesinden gelen bu lezzet uluslararası mutfak kültüründe de haklı bir yer edinmiştir. Markalaşma yolunda AB Komisyonu tarafından 2013 yılında ’baklavanın Türk tatlısı’ olarak tescil edilmesi, 2014 yılında Gazi Şehrimizin Dünya Bankası tarafından ’dünyanın rekabetçi şehirleri’ arasında gösterilmesi ile geçtiğimiz Nisan ayında Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan tespitler ışığında “Marka Şehir” ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızın ellerinden alarak sürdürdüğümüz gelişme, kalkınma ve markalaşma süreci emin adımlarla devam etmektedir. Bu başarı el ele, gönül gönüle çalışmanın, emek ve alın terinin en güzel sonuçlarından biri olarak tüm hemşehrilerimizin ortak başarısıdır" diye konuştu.

Kaynak: İHA