Müteahhitlerin 'Göz Bebeği Pazar'a Ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a yapacağı resmi ziyaretin, iki ülke arasındaki ekonomi ilişkilere de ivme kazandırması bekleniyor.

Erdoğan, Türkmenistan'ın tarafsızlığının 20. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenecek "Tarafsızlık Konferansı"na katılmak üzere bugün Aşkabat'a gidecek. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başta olmak üzere muhataplarıyla ikili görüşmelerde de bulunacak Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ekonomik ilişkilerine de katkı sağlaması öngörülüyor.

Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet olma özelliğini taşıyan Türkiye ile Türkmenistan arasında 1991 yılından itibaren ekonomik, kültürel, bilimsel ve eğitim alanda işbirliğinin temelini teşkil eden pek çok protokol ve anlaşma imzalanırken, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 2 milyar 856 milyon 929 bin dolar düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatı geçen yıl yüzde 14,1 artışla 2 milyar 232 milyon 838 bin dolara çıkarken, ithalat da yüzde 4,5 düşüşle 624 milyon 91 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkmenistan'a yapılan  ihracatta inşaat demiri ve diğer demir-çelik ürünleri, elektrik kabloları, elektrik malzemeleri, mobilya, plastikten mamul inşaat malzemeleri başlıca kalemleri oluştururken, ithalatta ise pamuk ve pamuk ipliği, petrol ürünleri ve pamuklu mensucat ürünleri ilk sıralarda alıyor.

- Türkiye, Türkmenistan'ın en önemli ticaret ortakları arasında

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, iki ülke ilişkilerine yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Türkmenistan'ın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ikinci, ithalat yapılan ülkeler arasında ise ilk sırayı aldığını belirerek, bu şekilde bakıldığında Türkiye'nin, bu ülkenin en önemli ticaret ortakları arasında bulunduğunu söyledi.

Genel anlamda Türkiye'nin ihracatının büyük kısmını inşaat malzemelerinin oluşturduğuna işaret eden Avcı, "Bu durum Türkmenistan’da faaliyet gösteren müteahhitlerimizin gerekli malzemeleri ağırlıklı olarak Türkiye’den tedarik etmeleri sonucu ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sıralamasında Türkmenistan'ın 2012 yılında Rusya Federasyonu'nun ardından ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Avcı,  2013 yılında 9 milyar dolar tutarında 59 proje ile birinci sıraya yerleştiğine dikkati çekti.

- Toplam 47,5 milyar dolarlık 963 adet proje üstlenildi

Türk müteahhitlik firmaları tarafından pazara girildiği 1985 yılından 2015 yılı haziran ayı sonuna kadar Türkmenistan'da toplam tutarı 47,5 milyar dolar olan 963 proje üstlenildiğini bildiren Avcı, şu bilgilere yer verdi:

"Bu tutar ile Türkmenistan, Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin en yoğun olarak yürütüldüğü Rusya'dan sonra ikinci ülke konumunu korumaktadır. Türkmenistan'da faaliyet gösteren inşaat firmalarımızın 9'u aynı zamanda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde yer almaktadır. Üstlenilen projelere bakıldığında; spor tesisleri, alt yapı tesisleri (havalimanı, deniz limanı v.b.), sağlık alanındaki inşaatlar, konut inşaatları, kamu binaları inşaatları, yol ve yol yenileme inşaatları, sanayi tesis inşaatları ve elektrik santrali yapım işleri ön planda yer almaktadır."

-"Yatırımcılara birçok fırsat sunuyor"

Türkmenistan'ın yatırımcılara birçok fırsatlar sunduğunu dile getiren Avcı, Türkmenistan’da sadece Türkiye'nin değil diğer ülkelerin de yatırımlarını artırması için Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi olarak 2013'te ve bu yıl, İstanbul'da "Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu"nu düzenlediklerini belirtti.

Bu yıl, 4-5 Mart tarihinde düzenlenen foruma 50'nin üstünde ülkenin 700 temsilcisinin katıldığını anlatan Avcı, Türkmenistan’daki iş ve yatırım fırsatları hakkında çeşitli illerde düzenledikleri toplantılara 2016 yılında Adana, Eskişehir ve Konya'yı da ekleyeceklerini söyledi.

Avcı, bunun yanı sıra şubat başında Türkiye'den Aşkabat’a bir iş heyeti ziyareti düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

- "Alternatif pazardan çok uzun soluklu ticaret ortağı"

Türkmenistan'ın zengin doğalgaz kaynakları ile ön plana çıkan bir ülke olduğuna işaret eden Avcı, "Enerji kaynakları satışından elde edilen gelir Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un önderliği ve vizyonunda ekonominin kalkınması ve halkın refah düzeyinin yükseltilmesi için kullanılmaktadır" dedi.

Ülkede, altyapı ve sosyal amaçlı yatırımlara büyük önem verildiğine dikkati çeken Avcı, 2020 yılına kadar olan dönem için hazırlanan çeşitli kalkınma programları kapsamında bu yatırımların artarak devam edeceğinin öngörüldüğünü kaydetti. Avcı, "Bu sebepten dolayı Türkmenistan pazarını değerlendirirken sadece enerjiye indirgenmemesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın yaptırımlarının ardından Türkmenistan'ın alternatif bir pazar olup olmayacağının sorulması üzerine de Avcı, "Kaliteli ve uygun fiyatlı  ürünler sunulduğu sürece Türkmenistan’a satış yapmamızda bir problem olmayacaktır. Yani Türkmenistan’ı alternatif bir pazar olarak görmekten çok, uzun soluklu bir ticaret ortaklığı yaptığımız, yapacağımız bir ülke olarak görüyoruz" dedi.

Kaynak: AA