Balcalı Tıbbi Müdahalede Çağı Takip Ediyor

Tükrük Bezi Endoskopisi (Sial Endoskopi) yöntemiyle tükürük bezi içindeki taş veya herhangi bir darlık açık cerrahiye gerek kalmadan tedavi ediliyor.

Balcalı Tıbbi Müdahalede Çağı Takip Ediyor
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bilim insanları tıp alanındaki yeni teknolojileri takip ederek çeşitli cerrahi müdahalelerde hastanın da konforunu ön plana alarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Kulak Burun Boğaz kliniğinde tükürük bezinde oluşan taş, tıkanıklık veya darlık gibi rahatsızlıklara Tükrük Bezi Endoskopisi yöntemiyle müdahale ediliyor.

Balcalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özdemir klinikte beraber çalıştıkları Yard. Doç. Dr. Özgür Sürmelioğlu ve Uzman Dr. Muhammet Dağkıran ile birlikte Tükrük Bezi Endoskopisi yöntemini hastalara başarıyla uyguladıklarını söyledi.



Doç. Dr. Özdemir hastanın tükürük bezinin içinde taş, darlık ya da tıkanma gibi bir takım durumun meydana geldiğini, oluşan komplikasyonla birlikte tükürük bezinin şiştiğini veya tükürük salgısının azaldığını belirtti.

Bu durumda eskiden olsa açık cerrahi yöntemiyle tükürük bezinin alınması gibi bir olguyla karşı karşıya kalınabildiğini ifade eden Doç. Dr. Özdemir, ancak şimdi Tükürük Bezi Endoskopisi yöntemiyle tükürük bezi kanalının içene çok küçük bir kamerayla girerek içerdeki sıkıntının sebebinin saptandığını, sonrasında ise bu sıkıntının çözümüne yönelik tedavi yönteminin uygulandığını vurguladı.

Doç. Dr. Özdemir, Tükürük Bezi Endoskopisi yöntemiyle tükürük bezi içinde taş varsa kırıldığını yada darlıkların genişletilebildiğini belirterek, uygulamanın Türkiye’de sayılı merkezlerde bölgede ise Balcalı Hastanesi ve İçel’de yapıldığını kaydetti.

Dünyada son 7-8 yılda uygulamaya geçen yöntemle ilgili kursu ise İsviçre’de aldıklarına işaret eden Doç. Dr. Özdemir, 10 günlük bir eğitim süresinin ardından yöntemi başarıyla uygulamaya geçirdiklerini dile getirdi.

Doç. Dr. Süleyman Özdemir Tükürük Bezi Endoskopisi yöntemiyle operasyon sonrası hastanın iyileşme sürecinin daha konforlu olduğuna dikkati çekti. Eskiden bu yöntemle tedavi olmak isteyen hastaların bu bölgeden dış merkezlere gittiğini belirten Doç. Dr. Özdemir, artık böyle bir duruma gerek olmadığını hastanın gönül rahatlığı ile bu yöntemle tedavisini Balcalı’da olabildiğini kaydetti.

Kaynak: İHA