Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Sezgin Açıklaması

"Ülkemiz hayvancılığı özellikle de kanatlı sektörü Avrupa standartlarında bir üretim boyutuna ulaşmıştır. Besicilerin rekabet edebilmesi için yem maliyetine yüzde 7080 çözüm bulmak gerekir"

BALIKESİR - Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ,"Ülkemiz hayvancılığı özellikle de kanatlı sektörü Avrupa standartlarında bir üretim boyutuna ulaşmıştır. Besicilerin rekabet edebilmesi için yem maliyetine yüzde 70-80 çözüm bulmak gerekir" dedi.

Sezgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yem ihtiyaçlarını karşılama bakımından yeterli olmadığını ileri sürdü.

Yem fiyatlarıyla ilgili maliyet konusunda çalışma yapılmasını isteyen Sezgin, şöyle konuştu:

"Ülkemiz hayvancılığı özellikle de kanatlı sektörü Avrupa standartlarında bir üretim boyutuna ulaşmıştır. Besicilerin rekabet edebilmesi için yem maliyetine yüzde 70-80 çözüm bulmak gerekir. Mesela soya fasulyesi için yıllık 2,5 milyar dolardan fazla para ödeniyor. Ülkemiz ithal ettiği bu tür ürünlerin üretimini destekleyerek önemli bir yükten kurtulabilir. Beslenmedeki öneminin yanı sıra 400'ün üzerinde endüstriyel ürünün üretiminde kullanılan soyanın ekiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ülkemizin dışa bağımlı soya üretimi ile hayvancılığa rekabetçi bir yapı kazandırması mümkün değildir. Mevcut soya ithalatımızı karşılamamız için 25 bin hektarlık soya ekiliş alanının dışında 400 bin hektarlık daha soya ekiminin yapılması gerekmektedir."
Kaynak: AA