Yeniden Seçilen Conde'nin Gündeminde Ebola Var

Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'nin çözmesi beklenen sorunlar arasında Ebola salgını ilk sırada geliyor

Gine'de yeni vakaların görüldüğü Ebola salgını sorunu, yeniden devlet başkanı seçilen Alpha Conde'nin öncelik verdiği sorunlar arasında yer alıyor.

Ülkede 11 Ekim'de düzenlenen devlet başkanı seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 54,85'ini alarak yeniden seçilen Conde'nin Ebola salgınını bitirmesi ve toplumsal barışı sağlaması bekleniyor.

Uzmanlar, Conde'nin yeni görev süresinde seçim kampanyasında söz verdiği gibi Ebola salgını sorununa daha çok önem vermesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Sağlık Hizmetleri Direktörü Rafiu Diallo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebola ile mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirterek, bu konuda çaba sarf eden Conde'nin çalışmalarını seçildikten sonra da sürdürmesinin şart olduğunu vurguladı. Diallo, "Bu salgınla mücadele etmek ve en kısa zamanda salgını ortadan kaldırmak hepimizin görevi" ifadesini kullandı.

Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Afrika Sorumlusu Philippe Hugon ise Gine'nin Ebola salgını yüzünden oldukça zarar gördüğüne işaret etti.

General Lansana Üniversitesi'nde görev yapan siyaset bilimci Prof. Dr. Alhassane Kake Makanera da devlet başkanı seçimi kampanyasında yoksulluğu azaltma ve kalıcı bir kalkınmanın temellerini atma vaadinde bulunan Conde'nin, geçen yıl çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan Ebola salgınını yok etme sözüyle seçimde yarışacağını aktarmıştı.

- Uluslararası toplumundan Ebola salgınına karşı destek

Geçen yıl aralık ayında Konakri'ye ziyaret gerçekleştiren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Ebola salgınının yayılması kısmen de olsa durduruldu ancak daha yapılacak çok şey var. Ebola tüm Gineliler için bir risk oluşturuyor. Salgını durdurmak için beraber mücadele vermenin yanı sıra sınırlar arası sağlam bir işbirliği şart" ifadelerini kullanmıştı.

Ban Ki-mun, Ebola'ya karşı mücadele veren halka destek vermek için Gine'ye geldiğini belirterek, BM'nin, salgın yok edilinceye kadar Gine'nin yanında olacağı sözünü vermişti.

Birkaç ay önce Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise ülkesinin, salgına göğüs geren Gine'ye desteğini iletmişti.

Fransa da geçen hafta salgın nedeniyle zayıflayan sağlık sistemini güçlendirmek amacıyla Gine'ye 174 milyon avro yardımda bulunacağını kaydetmişti.

Salgının yavaşlamasına rağmen geçen ay ülkede iki yeni Ebola vakası tespit edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 21 Ekim'de yayımladığı son raporunda, Gine'de geçen ay üç vaka tespit edildiğini ve bu vakalardan birinin ölümle sonuçlandığını kaydedildi.

Rapora göre, ülkede salgının başladığı 2014'ten bu yana Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 535'e ulaştı.
Kaynak: AA